Pomarańczowe babeczki

Jak co roku, zimą rozpoczął się sezon na pomarańcze. Sklepy przed świętami zabijają się promocjami, a normą stała się cena niecałe 2 zł za kilogram. U mnie codziennością stały się świeżo wyciskane soki, ale wykorzystałam je również w słodkim przepisie.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wyjdzie jedna lub dwie w zależności jakie są duże i soczyste)
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ewentualnie trochę cukru pudru do posypania lub lukier do ozdobienia

Przygotowanie – nic prostszego. W jednej dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Następnie dołóż skórkę z pomarańczy, którą uprzednio dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.



Jajko roztrzep w osobnym naczyniu i również dolej do reszty, podobnie jak i mleko, oliwę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko łyżką starannie ze sobą wymieszaj i powstałym ciastem napełnił papierowe foremki do pieczenia do 2/3 ich wysokości.

Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200’C i piecz przez jakieś 12-15 minut, aż ładnie wyrosną i ładnie się zarumienią.

babeczki-skladniki

Szybkie – proste – smaczne.

Pomarańczowe babeczki

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *