Czasem bywa, że nie wiesz na co masz smaka i żałujesz, że zapach potraw Wigilijnych unosi się w domu tylko raz w roku. Namiastkę tego czaru możesz sprawić sobie poprzez ugotowanie kapusty z grzybami, która świetnie pasuje do ziemniaczków i kotleta schabowego. Co więcej – resztę, której nie wykorzystasz do obiadu możesz zamrozić i ponownie zaserwować za jakiś czas.
Potrzebne składniki to:
- 1 kg kapusty kiszonej
- około 30-40 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- parę ziarenek ziela angielskiego (może to być 5-7)
- parę listków laurowych (może to być 4-5)
- parę ziarenek pieprzu (może to być 10-12)
- sól do smaku
- odrobina oleju
Zaczynamy od tego, że wieczorkiem dzień wcześniej odmierzamy odpowiednią ilość grzybów (wedle uznania – ja w ostatnim czasie bardzo polubiłam więc dodaję dużo). Zelewamy je zimną wodą i odstawiamy na noc. W tym czasie nam zmiękną.
Następnie są dwie szkoły – albo je na następny dzień wyciągamy z wody i kroimy w cienkie paseczki, bo już są na tyle miękkie, że się da i wrzucamy je do poszatkowanej kapusty, w której się będą gotowały. Ja jednak najpierw je podgotowuję w tej samej wodzie w której się moczyły. Potem je odcedzam na sitku i jak ostygną kroję w drobne paseczki. Uzyskany z nich wywar zostawiam, bo potem go wleję do garnka z kapustą.
Kiedy gotują nam się grzybki, myję kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy to zrobić ze dwa, a nawet ze trzy razy (pod strumieniem zimnej wody). Moja była nie za kwaśna więc przepłukałam ją tylko raz. Odciskam ją i drobno szatkuję.
Szatkuję również cebulkę, którą podsmażam na odrobinie oleju – nada naszej kapuście dodatkowy smaczek.
Kiedy już wszystko mamy gotowe, wsadzamy kapustę go garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie) i zaczynamy gotować. Następnie dodajemy cebulkę i grzybki oraz dolewamy wywar z grzybów. W trakcie gotowania kapusty należy pamiętać o tym, aby ją bardzo często mieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Gotujemy aż do momentu, kiedy kapusta zmięknie. Pychota 🙂
Tagi: boże narodzenie, grzyby, kapusta
Ostatnie komentarze