Czekoladowe babeczki

Jak upiec mega wysokokaloryczne babeczki, gdzie po zjedzeniu jednej, na drugą masz ochotę dopiero następnego dnia? … A po zjedzeniu kilku zarzekasz się, że następne zrobisz dopiero za rok…?



W tym celu wykorzystam foremki, które były w kuchni moich rodziców od ponad 20 lat.

Potrzebne składniki to:

  • 2 jajka
  • 5 dag masła lub margaryny (ja użyłam masła)
  • 20 dag cukru pudru (i ani trochę więcej)
  • 10 dag kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczuszka jakiś bakalii – mogą to być np. rodzynki, ja użyłam skórki pomarańczowej (100 g wystarczy)
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do podsypania foremek

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

Zaczynamy od wybicia ze skorupek jajek oddzielając żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem (dobrze jest je wcześniej wyjąć z lodówki). Następnie dodajemy kolejno żółtka, kakao, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – całość razem miksujemy (ewentualnie bardzo starannie razem mieszamy).

Robimy sobie chwilkę przerwy na wysmarowanie margaryną foremek i posypanie ich bułką tartą (nie dużo).

Do naszego ciasta dodajemy bakalie – ja tylko skórkę pomarańczową, a całość dokładnie mieszamy. Ponownie używamy miksera do ubicia piany z białek. Kiedy będzie już sztywna, dokładamy do miski z ciastem i delikatnie razem mieszamy.

Nakładamy kolejno do foremek nie przekraczając ich wysokości – najlepiej, by nie były wypełnione do samego końca (choć mnie było żal ciasta, więc wypełniłam je po same brzegi 😉 )

Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 150’C przez jakieś 30-40 minut. Sprawdzamy w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto już urosło, czy nie jest surowe – czy jest już gotowe 🙂 Po ostudzeniu wyciągamy z foremek, które potem strasznie ciężko domyć 🙁

Nie miałam pomysłu na polewę, czy też posypkę – stąd polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Sami musicie w domu ocenić, czy nie wystarczyłoby np. posypać je tylko cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. W każdym razie, przepis na delikatną polewę jest bardzo prosty:

W małym garnku czy rondelku roztapiamy margarynę (1/3 kostki), dokładamy cukier (8 płaskich łyżek) – mieszamy by się rozpuścił. Dosypujemy kakao (2 łyżki) i wodę (4 łyżki) – nadal gotując i ciągle mieszając. Jak powstanie lejąca się masa, odstawiamy z ognia by przestygła. Wystudzoną, polewamy babeczki i posypujemy wiórkami.

Życzę smacznego!

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *