Jak upiec mega wysokokaloryczne babeczki, gdzie po zjedzeniu jednej, na drugą masz ochotę dopiero następnego dnia? … A po zjedzeniu kilku zarzekasz się, że następne zrobisz dopiero za rok…?
W tym celu wykorzystam foremki, które były w kuchni moich rodziców od ponad 20 lat.
Potrzebne składniki to:
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny (ja użyłam masła)
- 20 dag cukru pudru (i ani trochę więcej)
- 10 dag kakao
- ¾ szklanki mleka
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- paczuszka jakiś bakalii – mogą to być np. rodzynki, ja użyłam skórki pomarańczowej (100 g wystarczy)
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- bułka tarta do podsypania foremek
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- wiórki kokosowe
Zaczynamy od wybicia ze skorupek jajek oddzielając żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem (dobrze jest je wcześniej wyjąć z lodówki). Następnie dodajemy kolejno żółtka, kakao, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – całość razem miksujemy (ewentualnie bardzo starannie razem mieszamy).
Robimy sobie chwilkę przerwy na wysmarowanie margaryną foremek i posypanie ich bułką tartą (nie dużo).
Do naszego ciasta dodajemy bakalie – ja tylko skórkę pomarańczową, a całość dokładnie mieszamy. Ponownie używamy miksera do ubicia piany z białek. Kiedy będzie już sztywna, dokładamy do miski z ciastem i delikatnie razem mieszamy.
Nakładamy kolejno do foremek nie przekraczając ich wysokości – najlepiej, by nie były wypełnione do samego końca (choć mnie było żal ciasta, więc wypełniłam je po same brzegi 😉 )
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 150’C przez jakieś 30-40 minut. Sprawdzamy w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto już urosło, czy nie jest surowe – czy jest już gotowe 🙂 Po ostudzeniu wyciągamy z foremek, które potem strasznie ciężko domyć 🙁
Nie miałam pomysłu na polewę, czy też posypkę – stąd polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Sami musicie w domu ocenić, czy nie wystarczyłoby np. posypać je tylko cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. W każdym razie, przepis na delikatną polewę jest bardzo prosty:
W małym garnku czy rondelku roztapiamy margarynę (1/3 kostki), dokładamy cukier (8 płaskich łyżek) – mieszamy by się rozpuścił. Dosypujemy kakao (2 łyżki) i wodę (4 łyżki) – nadal gotując i ciągle mieszając. Jak powstanie lejąca się masa, odstawiamy z ognia by przestygła. Wystudzoną, polewamy babeczki i posypujemy wiórkami.
Życzę smacznego!
Tagi: babeczki
Ostatnie komentarze