Sobotni obiad będzie w całości zaciągnięty z przepisu mojej teściowej. Placki z piersi z kurczaka z dodatkiem pieczarek i papryki. W całości zachowałam wskazane proporcje i sposób przyrządzenia, nic tym razem nie dodając od siebie 🙂
Potrzebne składniki to:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1,5-2 papryki
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- olej do smażenia
Miałam małą pierś, więc użyłam 1,5 papryki. Jeżeli macie więcej, lub dużą pierś, to kupcie również trochę więcej pieczarek. Opcjonalnie można dołożyć jeszcze 1 ogórka konserwowanego – ja akurat nie miałam.
1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy do smaku.
2. Pieczarki obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli dostałyście duże (moje akurat były stosunkowo małe), to możecie je przekroić nawet na 4 i w plasterki. Co do ogonków – ja staram się ich używać jak najmniej, bo mi po prostu średnio smakują.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobniuteńką kosteczkę.
4. Paprykę myjemy, osuszamy, wykrajamy ze środka to co zbędne i również kroimy w drobną kosteczkę.
5. Całość mieszamy w misce do której wbijamy 2 całe jaja i 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Te składniki zetną nam całość.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na raczej wolnym ogniu, by nie spaliły z zewnątrz, a ładnie usmażyły w środku. Ich kształt formuję już na patelni za pomocą dwóch łopatek.
P.S. 1: Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków widocznych na zdjęciach.
P.S. 2: Najlepiej smakują na świeżo – podane zaraz po usmażeniu, bo wtedy są ciepłe i chrupiące. Nie zostawiajcie zbyt wiele na następny dzień 🙂
Palce lizać! Smacznego 🙂
Pyszności! Uwielbiam takie siekane kurczakowo-warzywne kotleciki! 🙂
Jutro robię, nie wiedziałam, że to takie proste
świetne, wyglądają genialnie, a zapewne jeszcze genialniej smakują, aż się jeść chce od samego patrzenia takie apetyczne, pozdrawiam
pyszne placki polecam
placuszki sa przepyszne juz kiedys robilam…. tylko zastanawiam sie teraz z czym je podac ziemniaki?, ryz? i z jaka salatka czy tez sorowka? ma ktos jakis pomysl?????
Ja zwykle podaje bez niczego. Próbowałam ryż, ale jakoś średnio się przyjął 😉
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Pyszne są te placuszki! Mój mąż stwierdził że smakują mu trochę jak chipsy paprykowe:)
Dziękuje za przepis! Świetne są te placuszki. Trochę zmodyfikowałam Pani przepis ale dzięki temu przepisowi wyszło genialnie! 🙂 Jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Dziękuje, pozdrawiam.
Przepyszne są te placuszki, uwielbiam je!! Ja je zawsze podaję z frytkami i sosem czosnkowym, który robię na bazie śmietany do tego łyżka majonezu, czosnek, sól i pieprz. Polecam 🙂
Wyglądają pysznie. Mam pytanie mogę wcześniej podsmażyć kurczaka, paprykę, pieczarki, cebulę, dodać żółty ser starty i wymieszać to z jajami i mąką? Jeśi chcę podwójna porcję to dodać 4 jaja i 4 łyżki mąki ziemniaczanej?
Placki są przepyszne cała rodzinka była zachwycona 🙂
Smażę bardzo podobne placki. Do składników dodaję ser żółty i nać pietruszki 😉
Przepyszne, na początku nie chciały mi się złączyć, ale dodałam więcej mąki i gitara PALCE LIZAĆ !
Zbyt apetyczne, żeby nie wypróbować 😉
Robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Uwielbiam te placki 🙂 Proste i przepyszne! Już mam pomysł jak można z nimi poeksperymentować 🙂