Dowiedziałam się przypadkowo o małym sekrecie, który „ulepsza” tradycyjne placki ziemniaczane. Ulepszenie polega na tym, że placki nie czernieją, a całą filozofią jest dodanie do ziemniaczanego ciasta dwóch łyżek śmietany. Spróbowałam, działa, a placki otrzymały nowy, inny smak.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- 1/3 szklanki wrzącego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli do smaku
- olej do smażenia
- dwie łyżki gęstej śmietany
Jeżeli placki robimy z dodatkiem mięsa, np. placki po węgiersku, możemy dodać drobno poszatkowaną cebulę.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce uważając przy końcówce na palce 😉 Odlewamy nadmiar wody, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, wlewamy wrzące mleko, dosalamy do smaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem starannie mieszamy. Placki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do zezłocenia.
Ostatnie komentarze