Bardzo smaczny pomysł na obiad dzięki któremu mamy dodatkowo smaczny wywar na zupę oraz sałatkę jarzynową na kolację czy śniadanie. Potrawką z kurczaka ze smakiem zajadała się moja córeczka, która ma rok i cztery miesiące, a zapewniam was, że nie wszystko co gotuję jej smakuje
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- mała cebulka
- kostka rosołowa (np.wołowa)
- kubeczek śmietany 12 % (ja użyłam dużego)
- pęczek lud dwa koperku (ja skroiłam dwa)
- około 2 łyżki mąki (na zasmażkę)
- około 2 łyżki margaryny (na zasmażkę)
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Zaczynamy od przygotowania wywaru, czyli od umycia udek, obrania warzyw, zalania ich zimną wodą i gotowania (ja często przykrywam liśćmi kapusty). W trakcie przyprawiamy do smaku odrobiną pieprzu, opalamy i dorzucamy cebulkę, kostkę rosołową rozpuszczamy w odrobinie gorącego wywaru i dolewamy do reszty. Całość gotujemy na małym palniku pod przykryciem, aż kurczak się ugotuje, a warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane ).
reklama
Kiedy wszystko będzie ugotowane, wyciągamy udka i pozostawiamy do ostygnięcia. Obierz je potem z całego mięsa starannie – ale nie czekaj aż będą zupełnie zimne, gdyż mięso wtedy trudniej odchodzi od kości. Wyjmij warzywa, które potem pewnie wykorzystasz do sałatki jarzynowej Resztę wywaru przecedź przez sito. Poszatkuj koperek.
Teraz zasmażka – na patelni rozpuść margarynę i dosyp do niej mąkę – ciągle mieszając. Dolewaj również jakieś pół szklanki wywaru. Całość przełóż do garnka i wlej śmietanę (którą wcześniej wyjęłaś z lodówki, by doszła do temperatury pokojowej, co zapobiega jej zważeniu się). Całość podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając. Dołóż koperek i kurczaka – całość razem pogotuj, aż mięso będzie ciepłe (mieszaj, bo lubi przywierać).
Podawaj z ziemniaczkami których ugotowałaś dwa, trzy więcej, by wykorzystać je przy okazji do sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa – z wywaru mamy marchewkę, pietruszkę i seler – przy okazji potrawki mamy ziemniaczki – jeszcze tylko jajeczko, jabłuszko, parę ogórków kiszonych, majonez musztarda, sól i pieprz i kolacja lub śniadanko gotowe
super pomysł dzięki:)pozdrawiam
Mniam…Tylko ja omijam kostkę rosołową, bo to sama chemia, zwykłą solą, pieprzem i ziołami też się wystarczająco doprawia
szczegolnie b. zdrowa kostka rosolowa
. wystarczy zwyczajnie ugotowac kurczaka!