Niestety, nie będzie to jeszcze taka super prawdziwa zupa pomidorowa, gdyż nie zaczął się jeszcze sezon na pomidory. W zasadzie to najlepiej jest poczekać na jego szczyt – kiedy będą już dojrzałe, będzie ich dużo i będą stosunkowo tanie. Dzisiaj posilę się puszkami, ale za to będą na prawdziwym wywarze – z wczorajszego rosołu.
Składniki:
- wywar – rosół z wczoraj (ewentualnie rozpuśćcie w wodzie kostkę rosołową z zielem angielskim i liściem laurowym)
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych i bez skórki)
- malutki słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
- śmietana do zup
- trochę oleju
- oregano, bazylia i koperek – sypkie w torebce (sól, pieprz)
- natka pietruszki do ozdoby
- ryż
Grzejemy wywar, a na patelni na odrobinie oleju podsmażamy całą zawartość puszki pomidorów, które posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Smażymy całość przez kilka minut, po czym wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość razem gotujemy na małym ogniu.
W trakcie wstawiamy wodę na ryż, który gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Zupę na koniec przelewamy przez sito i jest już gotowa do podania – jeżeli któreś z twoich domowników nie lubi zupy zabielonej śmietaną. Ponieważ ja lubię, odlałam część do kubeczka i wymieszałam z paroma łyżkami śmietany – którą wcześniej wyjęłam z lodówki, by się nie zsiadła w połączeniu z gorącą zupą. Trzeba energicznie wymieszać i wlać do garnka.
Drugi sposób to wlać bezpośrednio do talerza.
Jest to świetny pomysł na poniedziałkowy obiad – bo przecież rosół najlepiej smakuje w niedzielę
jedna z moich ulubionych zup
przepis super,robie podobnie tylko zamiast typowego polskiego koncentratu pomidorowego dodaje sos pomidorowy typu włoskiego(w kartonie koszt ok.1,60 za 300ml lub butelce- 6,00 za 750ml) który można kupic w każdym większym sklepie,a zamiast śmietany daje jogurt naturalny gęsty(lepsza wersja to z makaronem i mozarellą pokrojoną w kostke i wrzuconą na koniec zamiast śmietanki-nie mieszać odrazu) polecam
pozdrawiam