Zupa pomidorowa

Niestety, nie będzie to jeszcze taka super prawdziwa zupa pomidorowa, gdyż nie zaczął się jeszcze sezon na pomidory. W zasadzie to najlepiej jest poczekać na jego szczyt – kiedy będą już dojrzałe, będzie ich dużo i będą stosunkowo tanie. Dzisiaj posilę się puszkami, ale za to będą na prawdziwym wywarze – z wczorajszego rosołu.

Składniki:

  • wywar – rosół z wczoraj (ewentualnie rozpuśćcie w wodzie kostkę rosołową z zielem angielskim i liściem laurowym)
  • puszka pomidorów (najlepiej krojonych i bez skórki)
  • malutki słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
  • śmietana do zup
  • trochę oleju
  • oregano, bazylia i koperek – sypkie w torebce (sól, pieprz)
  • natka pietruszki do ozdoby
  • ryż

Grzejemy wywar, a na patelni na odrobinie oleju podsmażamy całą zawartość puszki pomidorów, które posypujemy oregano, bazylią i tymiankiem. Smażymy całość przez kilka minut, po czym wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość razem gotujemy na małym ogniu.

W trakcie wstawiamy wodę na ryż, który gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Zupę na koniec przelewamy przez sito i jest już gotowa do podania – jeżeli któreś z twoich domowników nie lubi zupy zabielonej śmietaną. Ponieważ ja lubię, odlałam część do kubeczka i wymieszałam z paroma łyżkami śmietany – którą wcześniej wyjęłam z lodówki, by się nie zsiadła w połączeniu z gorącą zupą. Trzeba energicznie wymieszać i wlać do garnka.

Drugi sposób to wlać bezpośrednio do talerza.

Jest to świetny pomysł na poniedziałkowy obiad – bo przecież rosół najlepiej smakuje w niedzielę :)

Tagi: , pomidorowa,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

2 odpowiedzi to Zupa pomidorowa

  1. Łucja pisze:

    jedna z moich ulubionych zup :)

    Odpowiedz
  2. ania pisze:

    przepis super,robie podobnie tylko zamiast typowego polskiego koncentratu pomidorowego dodaje sos pomidorowy typu włoskiego(w kartonie koszt ok.1,60 za 300ml lub butelce- 6,00 za 750ml) który można kupic w każdym większym sklepie,a zamiast śmietany daje jogurt naturalny gęsty(lepsza wersja to z makaronem i mozarellą pokrojoną w kostke i wrzuconą na koniec zamiast śmietanki-nie mieszać odrazu) polecam :)
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>