Snickers

Ciasto snickers

Przepisów na ciasta w sieci o tej nazwie co niemiara 🙂 Większość twórców nazywa tak po prostu wypieki, które choć w części konsystencją, wyglądem czy smakiem przypominają popularny baton. Mój snickers to improwizacja przepisu sąsiadki z przepisem z zeszytu mojej mamusi. Z racji tego, że jest bardzo słodkie, polecam do jako dodatek do kawy.

Składniki:

Ciasto:

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy)
  • mleko do ugotowania budyniu
  • 3-3,5 łyżki cukru jeżeli budyń nie jest słodzony

Wierzch:

  • 20-30 dkg orzechów włoskich
  • masa krówkowa (karmelowa, orzechowa, kakaowa – jaką chcecie lub jaką macie)

Snickers - składniki

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu musimy połączyć ze sobą składniki, które podzielimy na dwie nierówne części. Po prostu spodnia warstwa będzie grubsza, a wierzchnia cieńsza.  Piec będziemy oddzielnie.




Warstwa 1:

  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do mąki dodajmy kolejno margarynę, cukier puder, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy miód, sodę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Pieczemy aż się zezłoci.

Wyrabiamy ciasto

wstawiamy_ciasto

Ciasto

Warstwa 2:

  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg margaryny
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Robimy to samo co z pierwszą warstwą, starając się ciasto rozwałkować na ten sam rozmiar co poprzednio. Mnie wyszły ciutkę różne, co nie przeszkadza w tym, aby je dociąć – w razie czego zróbcie to samo 🙂

Pozostawiamy do ostygnięcia.

dwie_warstwy

Krem:

Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż jest podana na opakowaniu. Przykładowo – ja użyłam dużego budyniu na 0.7 ml mleka, a ugotowałam go w 0,5. Gotujemy go oczywiście wg. instrukcji na opakowaniu – czyli z 0,5 ml zimnego mleka odlałam 1 szklankę, w której rozmieszałam proszek, a resztę zagotowałam z 3 łyżkami cukru. Jak mleko się zagotowało, dodałam resztę i pogotowałam jeszcze trochę razem.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Chłodny miksujemy razem z kostką masła – jeżeli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze trochę cukru (próbuj w trakcie 🙂 ).

Krem gotowy.

Krem

Krem

Krem

Wierzch:

Z masą w zasadzie nie trzeba nic robić. Według mnie, jej konsystencja mogła by być trochę bardziej luźna, by łatwiej się ją rozprowadzało, dlatego wsadziłam ją na trochę do miseczki z wrzątkiem. Smak – kakaowa, bo taką akurat miałam w domu. Orzechy jak orzechy – nałupałam się ich trochę 😉

Masa krówka

Faza końcowa:

Ciasto przekładamy kremem (mocno dociskamy by się skleiły), na wierzch wylewamy masę, do której przyklejamy grubą warstwę orzechów. Wstawiamy do lodówki owinięte folią aluminiową.

Przekładamy ciasto

Przekładamy ciasto

Snickers

Gotowe 🙂

Ciasto SNickers

Ciasto snickers

Tagi: , ,

12 komentarzy to Snickers

  1. Wyszedł ci przepięknie:) faktycznie przepisów jest bardzo dużo, ale każdy jest pyszny:) trafiłaś w mój gust:) uwielbiam snickersa i dodatkowo jestem strasznym łasuchem na słodycze:) pyszności:)

  2. patrycja pisze:

    witam! mam zamiar zrobić sinckersa, ale mam jedno pytanie: dlaczego budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż jest podana na opakowaniu? czyli jeśli będę robić z takiego normalnego budyniu co potrzeba 0,5l mleka z czego odlać pół szklanki, to jak mam to zrobić? dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Beata pisze:

      Wszystko jest w przepisie 🙂

      Chodzi o to, aby konsystencja była po prostu bardziej gęsta.

      Jeśli masz budyń na 0,5 L mleka, użyj go analogicznie ciut mniej.

  3. jjjj pisze:

    Blacha jakiej wielkości? Pozdrawiam.

  4. patrycja pisze:

    a ciut mniej to ile dokładnie? pozdrawiam 🙂

  5. patrycja pisze:

    1 kostka masła to ile? 😀

  6. kasia pisze:

    Czy zamiast miodu można użyć cukru? Jeśli tak to ile, zamiast tych 150 g? Pozdrawiam 😉

  7. kasia pisze:

    I czy można zrobić jedno ciast, a później przekroić na dwie rożne części?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *