W robieniu ciasta do pizzy doszłam do perfekcji. Teraz pracuje nad odpowiednimi kompozycjami, które zmieniają jej „górę” 🙂 W ostatnim czasie bardzo polubiłam ser mozarella – stąd właśnie pomysł na pizzę Caprese. Dostaniecie ją w każdej pizzerii i na pewno w każdej będzie ona smakowała i wyglądała inaczej. Użyte składniki również będą się różnić. Oto mój przepis na pizzę Caprese.
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki
- 5-7 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 250 ml letniej wody
Składniki na „wierzch”:
- pomidorki koktajlowe (około 12 sztuk – możecie je zastąpić tradycyjnymi, dużymi pomidorami – wtedy oczywiście ich mniej)
- ser mozarella – kulka (ja użyłam 1,5)
- śmietana 12 % (mały kubeczek – ja użyłam pół dużego)
- przecier pomidorowy – około 250 ml
- cebula – 1 szt.
- bazylia – sadzonka – listki
- 1 łyżka oliwy
Przyprawy: sól morska, pieprz, suszone oregano (2 łyżeczki), tymianek (szczypta)
Ciasto:
W przygotowaniu ciasta, tak jak poprzednio, zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Rozpuszczone odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i cukrem, a następnie dolewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Całość mieszamy razem łyżką, a następnie wykładamy na oprószony mąką blat (czy stolnicę) i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut w celu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Ponownie odstawiamy je na około 10 minut, by w samotności sobie poleżało.
Potem dodajemy oliwę i ponownie je wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest odstawienie go pod przykryciem w jakieś ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Ostatnio, gdy umieszczałam pizzę na blogu było jeszcze zimno, więc mogłam przytulić je do kaloryfera – tym razem skróciłam czas stawiając miskę na drzwiczkach otwartego piekarnika rozgrzanego do około 50 ‘C
Kiedy urośnie – ponownie wykładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na pożądany kształt – u mnie tym razem prostokąt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch:
Pomiędzy czynnościami dotyczącymi przygotowania spodu/ciasta, wykonujemy następujące kroki:
- Myjemy i przekrawamy na ćwiartki pomidorki.
- Ścieramy kulki mozarelli na tarce o najgrubszych oczkach.
- Cebulkę szatkujemy w piórka.
- Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem.
- Serek łączymy ze śmietaną.
- Przecier pomidorowy przyprawiamy oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy i trzymamy na gazie do momentu zagotowania się sosu.
Teraz już w zasadzie kończymy:
Połowę czerwonego sosu rozprowadzamy na spodzie (reszta będzie sosem w trakcie konsumowania). Układamy masę serowo-śmietanową. Sypiemy cebulkę i układamy pomidorki.
Wkładamy ją piekarnika rozgrzanego do 230’C na około 15 minut.
Po wyjęciu ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. I na koniec życzę wszystkim smacznego 🙂
Uwielbiam pizzę! Mogę kawałek?:)
Pewnie, zapraszam 🙂
Twoja pizza naprawdę pysznie wygląda, można ugościć taką 🙂
Następny raz wypróbuje, ostatni robiłam nieco prostszą opcję
pozdrawiam