Pizza Caprese

W robieniu ciasta do pizzy doszłam do perfekcji. Teraz pracuje nad odpowiednimi kompozycjami, które zmieniają jej „górę” 🙂 W ostatnim czasie bardzo polubiłam ser mozarella – stąd właśnie pomysł na pizzę Caprese. Dostaniecie ją w każdej pizzerii i na pewno w każdej będzie ona smakowała i wyglądała inaczej. Użyte składniki również będą się różnić. Oto mój przepis na pizzę Caprese.





Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki
  • 5-7 g  świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Składniki na „wierzch”:

  • pomidorki koktajlowe (około 12 sztuk – możecie je zastąpić tradycyjnymi, dużymi pomidorami – wtedy oczywiście ich mniej)
  • ser mozarella – kulka (ja użyłam 1,5)
  • śmietana 12 % (mały kubeczek – ja użyłam pół dużego)
  • przecier pomidorowy – około 250 ml
  • cebula – 1 szt.
  • bazylia – sadzonka – listki
  • 1 łyżka oliwy

Przyprawy: sól morska, pieprz, suszone oregano (2 łyżeczki), tymianek (szczypta)

Ciasto:

W przygotowaniu ciasta, tak jak poprzednio, zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Rozpuszczone odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i cukrem, a następnie dolewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Całość mieszamy razem łyżką, a następnie wykładamy na oprószony mąką blat (czy stolnicę) i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut w celu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Ponownie odstawiamy je na około 10 minut, by w samotności sobie poleżało.

Potem dodajemy oliwę i ponownie je wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest odstawienie go pod przykryciem w jakieś ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Ostatnio, gdy umieszczałam pizzę na blogu było jeszcze zimno, więc mogłam przytulić je do kaloryfera – tym razem skróciłam czas stawiając miskę na drzwiczkach otwartego piekarnika rozgrzanego do około 50 ‘C

Kiedy urośnie – ponownie wykładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na pożądany kształt – u mnie tym razem prostokąt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch:

Pomiędzy czynnościami dotyczącymi przygotowania spodu/ciasta, wykonujemy następujące kroki:

  1. Myjemy i przekrawamy na ćwiartki pomidorki.
  2. Ścieramy kulki mozarelli na tarce o najgrubszych oczkach.
  3. Cebulkę szatkujemy w piórka.
  4. Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Serek łączymy ze śmietaną.
  6. Przecier pomidorowy przyprawiamy oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy i trzymamy na gazie do momentu zagotowania się sosu.

Teraz już w zasadzie kończymy:

Połowę czerwonego sosu rozprowadzamy na spodzie (reszta będzie sosem w trakcie konsumowania).  Układamy masę serowo-śmietanową. Sypiemy cebulkę i układamy pomidorki.

Wkładamy ją piekarnika rozgrzanego do 230’C na około 15 minut.

Po wyjęciu ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. I na koniec życzę wszystkim smacznego 🙂

Pizza Caprese

Tagi: , mozarella, ,

3 komentarze to Pizza Caprese

  1. Nemi napisał(a):

    Uwielbiam pizzę! Mogę kawałek?:)

    Odpowiedz
  2. Betty napisał(a):

    Pewnie, zapraszam 🙂

    Odpowiedz
  3. pikolom napisał(a):

    Twoja pizza naprawdę pysznie wygląda, można ugościć taką 🙂
    Następny raz wypróbuje, ostatni robiłam nieco prostszą opcję

    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *