Sos czosnkowy

Tym wpisem rozpocznę krótką serię dodatków do letniego grillowania – początkowo będą to sosy, kilka przekąsek, a później zaproponuję wam parę sałatek.  Zauważyłam po prostu, że wiele osób pyta czasem o przygotowanie nawet najprostszych rzeczy. Ja dodatkowo często zmieniam proporcje czy też skład części potraw, by spróbować je ulepszyć, dodać nowy, ciekawy smak.

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (tj. 5 łyżek)
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól (szczypta)

Do jogurtu dodajemy drobniuteńko posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę, choć według mnie bardziej aromatyczny jest taki poszatkowany). Ostro pieprzymy i dodajemy szczyptę soli.

Ważne: Zanim go podamy, trzymamy w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Sos czosnkowy

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *