Surówka z kapusty pekińskiej

Błyskawiczna w przygotowaniu, bardzo smaczna i efektowna. Używam do niej „klasycznych” składników, które najczęściej są pod ręką. Polecam jako prosty i smaczny dodatek do posiłków.





Składniki:

  • 1 kapusta pekińska (nie za duża)
  • 1-2 pomidory (dojrzałe)
  • 2 zielone ogórki
  • 3 młode cebule

Sos:

  • 5-6 czubatych łyżek majonezu
  • 1/2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 ml białego wina (obojętne jakiego, byle nie słodkiego)

Przyprawy:

  • sól, pieprz

1. Kapustę szatkujemy i solimy.

2. Cebulę kroimy w pół talarki.

3. Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki – będą częścią do konsumpcji, ale też ozdobą surówki.

4. Pomidory myjemy, wykrawamy zielone i kroimy również w dowolny sposób do konsumpcji i ozdoby.

5. Sos zrobiłam mieszając w jednej misce majonez z musztardą, ketchupem i winem. Na koniec należy popieprzyć sos do smaku.

6. Z podanej ilości wyszły mi dwa półmiski. Zatem układamy następująco (z połowy):

Połowę kapusty, którą polewamy odrobiną sosu, nakładamy drugą połowę, którą przykrywamy cebulą i polewamy sosem – z wierchu pieprzymy. Wokół układamy w dowolny sposób ogórka i pomidorka.

To samo z drugim półmiskiem.

Tagi: cebula, kapusta pekińska, ogórek

2 komentarze to Surówka z kapusty pekińskiej

  1. dusiowa napisał(a):

    uwielbiam pekińską za tyle możliwości

    Odpowiedz
  2. Kasia napisał(a):

    bardzo lubię surówki z kapusty pekińskiej, jeszcze nie dodawałam do niej pomidorów, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *