Błyskawiczna w przygotowaniu, bardzo smaczna i efektowna. Używam do niej „klasycznych” składników, które najczęściej są pod ręką. Polecam jako prosty i smaczny dodatek do posiłków.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska (nie za duża)
- 1-2 pomidory (dojrzałe)
- 2 zielone ogórki
- 3 młode cebule
Sos:
- 5-6 czubatych łyżek majonezu
- 1/2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 ml białego wina (obojętne jakiego, byle nie słodkiego)
Przyprawy:
- sól, pieprz
1. Kapustę szatkujemy i solimy.
2. Cebulę kroimy w pół talarki.
3. Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plasterki – będą częścią do konsumpcji, ale też ozdobą surówki.
4. Pomidory myjemy, wykrawamy zielone i kroimy również w dowolny sposób do konsumpcji i ozdoby.
5. Sos zrobiłam mieszając w jednej misce majonez z musztardą, ketchupem i winem. Na koniec należy popieprzyć sos do smaku.
6. Z podanej ilości wyszły mi dwa półmiski. Zatem układamy następująco (z połowy):
Połowę kapusty, którą polewamy odrobiną sosu, nakładamy drugą połowę, którą przykrywamy cebulą i polewamy sosem – z wierchu pieprzymy. Wokół układamy w dowolny sposób ogórka i pomidorka.
To samo z drugim półmiskiem.
Tagi: cebula, kapusta pekińska, ogórek
uwielbiam pekińską za tyle możliwości
bardzo lubię surówki z kapusty pekińskiej, jeszcze nie dodawałam do niej pomidorów, muszę spróbować 🙂