Zupa grzybowa

Nikt nie zaprzeczy, że zupa grzybowa, to wraz z pierogami i kapustą, królowa polskiego stołu wigilijnego. W mojej wersji jest zupą całkowicie „swoją”, gdyż bazą oprócz własnoręcznie zbieranych i suszonych przez mojego teścia leśnych grzybów, będzie prawdziwy, aromatyczny, warzywny wywar.




Składniki:

Na wywar warzywny:

  • porządny pęczek włoszczyzny, lub sama skompletuj: 4 duże marchewki, por, 2 małe selery, 3-4 dorodne pietruszki, cebula.
  • około 1/3-1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli

Na zupę:

  • 50 gram suszonych leśnych grzybków
  • ½ cebuli
  • śmietana 185 do zabielenia zupy (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatek:

  • Makaron łazanki oczywiście 🙂

Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego, na którym gotować będziemy naszą zupę. Dobry wywar jest podstawą dobrej zupy, dlatego polecam go wykonać krok po kroku tak, jak jest podane w moim przepisie :). Będziemy potrzebować go około 2 litrów.

Pierwszy krok to przygotowanie warzyw – myjemy je, obieramy i kroimy drobniej, jak na zdjęciach poniżej.

Następnie w garnku rozpuszczamy masło i w pierwszej kolejności szklimy na nim cebulę z porą. Potem dokładamy pokrojoną marchew, pietruszkę i selera – całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Następnie dolewamy około 2 litry wrzącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Odcedzamy warzywa i wywar mamy już gotowy. Odstawiamy go do ostygnięcia, a z ugotowanych warzyw możesz przygotować np. zupę krem (odlej sobie trochę wywaru, dolej odrobinę wrzątku do rozrzedzenia i zmiksuj całość blenderem).

W trakcie tych czynności ugotuj makaron.

Ponownie odlej odrobinę wywaru warzywnego i zalej nim grzyby. Mocz przez dobre pół godziny, po czym ugotuj je w nim. Odcedź, gdy będą już miękkie i nie wylewaj wywaru w którym się gotowały. Ostudzone drobno pokrój, albo w kosteczkę, albo w cienkie paseczki.

Podsmaż pokrojone grzybki najpierw chwilkę same, a potem razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką – aż do zrumienienia. Na koniec posyp łyżką mąki, zasmaż i wrzuć do wywaru. Dolej również wywar pozostały z gotowania grzybów. Całość pogotuj jeszcze trochę na małym ogniu przez około 15 minut (dopraw ewentualnie odrobiną soli i pieprzu). Przed podaniem (z łazankami oczywiście!) możesz zabielić śmietaną. Jeżeli wyszła ci trochę za gęsta, możesz w trakcie gotowania rozrzedzić ją, dolewając odrobinę wrzątku.

Smacznego.

Tagi: , , łazanki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *