Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak to powrót do zeszytu z przepisami mojej mamy. Nazwa najprawdopodobniej pochodzi od wyglądu ciasta, które momentami wygląda, jakby porosło pleśnią. Jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Szczyt jego popularności co prawda już minął, ale czemu nie upichcić klasyki, która każdemu smakuje. Do roboty!

Składniki:

  • 1 kostka margaryny;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka kakao;
  • szczypta soli;
  • powidła – ja użyłam śliwkowych;

Co do formy do pieczenia, to użyłam trochę za małej. Na dużą prostokątną ciasta jest za mało. Jak macie coś pomiędzy, będzie z pewnością idealne.

Tłuszcz zagniatamy z mąką i żółtkami i szczyptą soli i łyżeczką cukru.

Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części.

Jedną rozwałkowujemy na spód formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą.

Na nią wykładamy powidła – cienką warstwę o grubości około 3 mm.

Do drugiej dokładamy 1 łyżkę kakao – wyrabiamy i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 20 minut razem z trzecią „czystą” częścią jaka nam została.

W tym czasie ubijamy pianę z białek po trochu dosypując cały cukier jaki nam został.

Na powidła ścieramy jasną część ciasta wyjętą z zamrażalnika na tarce o najgrubszych oczkach. Na nią wykładamy pianę ubitą z białek. Na białka ścieramy ciemne ciasto również na tarce o najgrubszych oczkach.

Ci co lubią słodkie ciasta, mogą jeszcze na koniec całość posypać odrobiną cukru.

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180’C, przy czym dobrze jest pierwsze 15-20 minut piec w piekarniku nastawionym na grzanie tylko od dołu, a potem włączyć dopiero góra dół. Dzięki temu ładnie nam się podpiecze i wyrośnie spodnia część ciasta.

Tagi: , ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Pleśniak

  1. Grajka 14 pisze:

    Bardzo ładny i ciekawy blog, apetyczne zdjęcia, często ilustrujące krok po kroku, jak przygotować daną potrawę. Gratuluję, będę tu zaglądać częściej, bo warto.
    Pozdrawiam serdecznie
    G. M. – z dzisiejszej wycieczki do Krasiejowa

Odpowiedz na „Grajka 14Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>