Prosty placek ze śliwkami

Śliwki, prawdziwy wysyp. Ceny na targowiskach bardzo niskie, choć ja regularnie podbieram je od babci z ogrodu. Zabieramy się zatem za prawdziwy placek w pięć minut.





Składniki

Na ciasto:

  • 200 gram mąki, czyli mniej więcej 1 i prawie ¾ szklanki mąki
  • 120 gram masła
  • 1 duże jajko
  • 3 pełne łyżki cukru

Wkład/nadzienie:

  • 13 większych śliwek
  • cukier trzcinowy – około 4 łyżki
  • cynamon

Na kruszonkę:

  • 150 gram mąki, czyli około 1 i ¼ szklanki
  • 100 gram cukru, czyli ½ szklanki
  • 100-120 gram masła

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem ze sobą i rozwałkowujemy. Wykładamy do natłuszczonej i podsypanej bułką tartą formy do pieczenia – małej (moja ma wymiary 28 na 24 cm.). Jak wam się uda, zróbcie małe brzegi.

2. Śliwki myjemy, przedzielmy na pół, wyciągamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem (ten według uznania).

3. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrabiamy wszystko w miejsce dłońmi, tworząc małe bryłki którymi posypujemy śliwki z wierzchu.

4. Gotowe wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Włączam go dużo wcześniej, gdyż ciasto szykuje się w ekspresowym tempie, a przez ten czas dochodzi do odpowiedniej temperatury. Pieczemy góra dół około 50 minut. W trakcie sprawdzamy patyczkiem.

Tagi: placek,

4 komentarze to Prosty placek ze śliwkami

  1. kulinarna148 napisał(a):

    Świetny placek na kruchym cieśnie, mniam …

    Odpowiedz
  2. kobieta napisał(a):

    Mam u siebie sporo śliwek, bo taka pora, a to ciasto wypróbuję jutro 🙂

    Odpowiedz
  3. Zofiana napisał(a):

    Czas zabrać się za pieczenie:)

    Odpowiedz
  4. Marcin napisał(a):

    Koniecznie trzeba piec, ponieważ jeszcze sezon na śliwki jest!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *