Surówka z pora

Przepis na szybką i prostą surówkę z pora, którą możesz wzbogacić swój obiad. Nieskomplikowana w składniki, a tym samym bardzo tania.

 Składniki:

  • 1-2 pory
  • 1-1,5 jabłka winnego
  • ½  łyżki majonezu lub 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Pora dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych drobinek piasku czy też ziemi.

Następnie siekamy go w pół-plasterki (jak jest młody to zahaczając również o część zieloną) i parzymy  wrzątkiem na sicie.

Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się też gniazda nasiennego i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.

Na koniec całość mieszamy razem z odrobiną majonezu, śmietany czy taż jogurtu naturalnego.

Wstawiamy do lodówki by składniki się przegryzły.

Surówka z Pora

Tagi: por

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *