Przepis na szybką i prostą surówkę z pora, którą możesz wzbogacić swój obiad. Nieskomplikowana w składniki, a tym samym bardzo tania.
Składniki:
- 1-2 pory
- 1-1,5 jabłka winnego
- ½ łyżki majonezu lub 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól i pieprz do smaku
Pora dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych drobinek piasku czy też ziemi.
Następnie siekamy go w pół-plasterki (jak jest młody to zahaczając również o część zieloną) i parzymy wrzątkiem na sicie.
Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się też gniazda nasiennego i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Na koniec całość mieszamy razem z odrobiną majonezu, śmietany czy taż jogurtu naturalnego.
Wstawiamy do lodówki by składniki się przegryzły.
Ostatnie komentarze