Zielone zawijańce

Przepis na zielone ruloniki znalazłam w gazetce Tesco. Przyciągnął mnie ich atrakcyjny, zielony wygląd, który z pewnością zrobi wrażenie na dzieciakach.

Składniki:

  • 150 gram maki pszennej
  • 75 gram cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 gram masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy, np. zielony



Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbijamy żółtko i dobrze mieszamy aby się połączyło z puszystą masą (zmiksowałam na najniższych obrotach).

Następnie całość łączymy ze sobą na blacie, najpierw siekając a potem zagniatając szybciutko lekkie ciasto.

Dzielimy je na dwie równe części z czego do jednej wlewamy barwnik (dużo) i wyrabiamy, by cały ten kawałek stał się zielony.

ciasto

Ciasto z barwnikiem

Rozwałkowujemy oba na blacie podsypanym mąką na dwa takie same, cienkie prostokąty – uważaj bo ciasto jest bardzo delikatne. Dlatego zdecydowałam się zielony rozwałkować na jasnym, w innym wypadku nie byłabym w stanie położyć potem jeden na drugim.

Zawijamy w roladę (zdaje się, że powinnam była zawinąć go tą szerszą stroną, ale w efekcie w smaku nie ma to żadnego znaczenia, a w ich wyglądzie różnica również jest praktycznie żadna).

Zawijamy roladkę w folię aluminiową i wstawiamy pionowo do lodówki na dwie godziny, aby się dobrze schłodziła.

zaijamy-w-folie

Piekarnik rozgrzewamy do 180’C, a chłodną roladkę kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra. Te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 5 minut.

Zielone zawijańce

Warto w trakcie podejrzeć, czy nie przypalają się od spodu – moje się ślicznie zarumieniły i kiedy ostygły, były bardzo smaczne – rozpływały się w ustach.

Uwaga: z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 12 całych ciasteczek o średnicy około 5 cm.

Zielone zawijańce

Tagi: ,

6 komentarzy to Zielone zawijańce

  1. Marta pisze:

    ale fajniutkie:) przepis zapisuję do wykorzystania:) cudeńka:)

  2. Kawowa Lady pisze:

    Super, takie wiosenne! 🙂

  3. matleen pisze:

    Przepięknie wyglądają. Ten kolor…
    Pozdrawiam

  4. Emila pisze:

    Zamiast barwnika to część osób używa zielonego kubusia bądź innego soczku o ciekawym ubarwieniu. Mam nadzieję, że to mi nie zepsuje smaku tej delicji. Pozdrawiam

  5. Jem i wiem pisze:

    Pyszne i nietrudne 😉 Po prostu w sam raz! Pozdrawiam

  6. mucha pisze:

    wyglądają świetnie 🙂 muszę wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *