Przepis na zielone ruloniki znalazłam w gazetce Tesco. Przyciągnął mnie ich atrakcyjny, zielony wygląd, który z pewnością zrobi wrażenie na dzieciakach.
Składniki:
- 150 gram maki pszennej
- 75 gram cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 gram masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy, np. zielony
Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbijamy żółtko i dobrze mieszamy aby się połączyło z puszystą masą (zmiksowałam na najniższych obrotach).
Następnie całość łączymy ze sobą na blacie, najpierw siekając a potem zagniatając szybciutko lekkie ciasto.
Dzielimy je na dwie równe części z czego do jednej wlewamy barwnik (dużo) i wyrabiamy, by cały ten kawałek stał się zielony.
Rozwałkowujemy oba na blacie podsypanym mąką na dwa takie same, cienkie prostokąty – uważaj bo ciasto jest bardzo delikatne. Dlatego zdecydowałam się zielony rozwałkować na jasnym, w innym wypadku nie byłabym w stanie położyć potem jeden na drugim.
Zawijamy w roladę (zdaje się, że powinnam była zawinąć go tą szerszą stroną, ale w efekcie w smaku nie ma to żadnego znaczenia, a w ich wyglądzie różnica również jest praktycznie żadna).
Zawijamy roladkę w folię aluminiową i wstawiamy pionowo do lodówki na dwie godziny, aby się dobrze schłodziła.
Piekarnik rozgrzewamy do 180’C, a chłodną roladkę kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra. Te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 5 minut.
Warto w trakcie podejrzeć, czy nie przypalają się od spodu – moje się ślicznie zarumieniły i kiedy ostygły, były bardzo smaczne – rozpływały się w ustach.
Uwaga: z podanej ilości składników wychodzi mniej więcej 12 całych ciasteczek o średnicy około 5 cm.
ale fajniutkie:) przepis zapisuję do wykorzystania:) cudeńka:)
Super, takie wiosenne! 🙂
Przepięknie wyglądają. Ten kolor…
Pozdrawiam
Zamiast barwnika to część osób używa zielonego kubusia bądź innego soczku o ciekawym ubarwieniu. Mam nadzieję, że to mi nie zepsuje smaku tej delicji. Pozdrawiam
Pyszne i nietrudne 😉 Po prostu w sam raz! Pozdrawiam
wyglądają świetnie 🙂 muszę wypróbować!