Razem z moją córeczką postanowiłyśmy wziąć udział w konkursie zorganizowanym przez rybkę „Mini Mini”, a tematem przewodnim był przepis kulinarny na jakiś zdrowy posiłek dla malucha. Po krótkim namyśle w mojej kuchni padło na krem z buraków, który Zuzi bardzo podpasował. Przed wami konkursowa praca 🙂
Ponieważ Zuzi tatuś jest biegaczem – mama musiała dopasować kuchnię też do niego, i tak pojawiły się w naszym domu jeszcze nowsze, bardziej urozmaicone nowe dania 🙂
Szykujemy je głównie z warzyw, bo tata je najbardziej lubi. My może nie wszystkie i w trochę mniejszych ilościach, ale ta zupka wszystkim jednogłośnie bardzo smakowała.
Buraczki są bardzo zdrowe, bo mnóstwo witamin mają (A, B1, B2, C i E). Również minerały, takie jak np. magnez, potas czy wapń. By zupka lepiej dużym i małym smakowała, ptysiowe groszki mama do niej podała!
Potrzebne składniki:
- 800-900 gram buraków
- 1 litr wywaru warzywnego
- ½ natki pęczka pietruszki
- 80 gram masła (ewentualnie oleju)
- 2 jabłka
- 2 średnie cebule
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Opcjonalnie: jogurt naturalny (lub śmietana) – łyżka do zupy na koniec. Dodatkowogroszek ptysiowy lub grzanki (np. z czosnkiem) – na koniec do kremu.
- Gotujemy wywar warzywny, który będzie nam potrzebny do naszego kremu.
- Gotujemy buraczki do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Jabłuszka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki i również kroimy plasterki.
- Szatkujemy drobno pół pęczka natki pietruszki oraz drobno szatkujemy obraną cebulkę.
- Na roztopionym maśle (lub odrobinie oleju) podsmażamy cebulkę do zeszklenia się. Następnie dokładamy jabłka i buraczki i smażymy wszystko przez około 8-10 minut.
Przekładamy do garnka.
W garnku na gazie całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładamy posiekaną pietruszkę i zalewamy naszym wywarem.
- Całość gotujemy około pół godziny, 40 minut co jakiś czas mieszając.
- Na koniec całość dokładnie blendujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję.
- Przyozdabiamy pietruszką i podajemy naszym dużym i małym pociechom z ulubionym dodatkiem 🙂
Gorąco polecam krem z buraków, bo jest niezwykle zdrowy i smaczny. Z podanej ilości wyszedł obiad dla trzech osób na dwa dni.
Wygląda naprawdę pysznie 😉