Krem z buraków

Razem z moją córeczką postanowiłyśmy wziąć udział w konkursie zorganizowanym przez  rybkę „Mini Mini”, a tematem przewodnim był przepis kulinarny na jakiś zdrowy posiłek dla malucha. Po krótkim namyśle w mojej kuchni padło na krem z buraków, który Zuzi bardzo podpasował. Przed wami konkursowa praca 🙂

Ponieważ Zuzi tatuś jest biegaczem – mama musiała dopasować kuchnię też do niego, i tak pojawiły się w naszym domu jeszcze nowsze, bardziej urozmaicone nowe dania 🙂



Szykujemy je głównie z warzyw, bo tata je najbardziej lubi. My może nie wszystkie i w trochę mniejszych ilościach, ale ta zupka wszystkim jednogłośnie bardzo smakowała.

Buraczki są bardzo zdrowe, bo mnóstwo witamin mają (A, B1, B2, C i E). Również minerały, takie jak np. magnez, potas czy wapń. By zupka lepiej dużym i małym smakowała, ptysiowe groszki mama do niej podała!

Potrzebne składniki:

  • 800-900 gram buraków
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • ½ natki pęczka pietruszki
  • 80 gram masła (ewentualnie oleju)
  • 2 jabłka
  • 2 średnie cebule
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Opcjonalnie: jogurt naturalny (lub śmietana) – łyżka do zupy na koniec. Dodatkowogroszek ptysiowy lub grzanki (np. z czosnkiem) – na koniec do kremu.

krem1

  1. Gotujemy wywar warzywny, który będzie nam potrzebny do naszego kremu.
  2. Gotujemy buraczki do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  3. Jabłuszka myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki i również kroimy  plasterki.
  4. Szatkujemy drobno pół pęczka natki pietruszki oraz drobno szatkujemy obraną cebulkę.
  5. Na roztopionym maśle (lub odrobinie oleju) podsmażamy cebulkę do zeszklenia się. Następnie dokładamy jabłka i buraczki i smażymy wszystko przez około 8-10 minut.

krem2

Przekładamy do garnka.

W garnku na gazie całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dokładamy posiekaną pietruszkę i zalewamy naszym wywarem.

  1. Całość gotujemy około pół godziny, 40 minut co jakiś czas mieszając.
  2. Na koniec całość dokładnie blendujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Przyozdabiamy pietruszką i podajemy naszym dużym i małym pociechom z ulubionym dodatkiem 🙂

krem3

Gorąco polecam krem z buraków, bo jest niezwykle zdrowy i smaczny. Z podanej ilości wyszedł obiad dla trzech osób na dwa dni.

Krem z buraków

Tagi: , ,

1 odpowiedź to Krem z buraków

  1. Horeca napisał(a):

    Wygląda naprawdę pysznie 😉

Odpowiedz na „HorecaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *