Makaron świetnie się przegryzł z pozostałymi składnikami. Polecam w trochę cięższej wersji z boczkiem. Najbardziej wyrazisty smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.
Składniki:
- 400 gram makaronu farfalle;
- 2 cebule;
- 100-150 gram wędzonego gotowanego boczku;
- 4 całe surowe jaja;
- 3 łyżki tartego parmezanu (lub mieszanki twardych serów);
- 2-3 pomidory;
- 4 łyżki oleju;
- 200 ml śmietanki;
- sól, pieprz do smaku.
Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia ją w piórka, wrzucamy ją do garnka razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem – dodajemy olej i smażymy do miękkości. Wstawiamy wodę na makaron i solimy – gotujemy al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i wlewamy do nich śmietankę – mieszamy.
Makaron odcedzamy – wlewamy do niego jajka ze śmietanką i boczek z cebulką, poprawiamy i mieszamy na małym ogniu aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec dodajemy pomidorki pokrojone w mniejsze kawałki i posypujemy serem.
Smacznego!
Smakowity przepis, bardzo lubię makaron w każdej postaci i chętnie wypróbuje nowe smaki. Dzięki za przepis, może na stałe zagości w moim domu.;)
Pysznie wygląda, kradnę przepis na jutro – dziękuje 😉