Farfalle w sosie carbonara

Makaron świetnie się przegryzł z pozostałymi składnikami. Polecam w trochę cięższej wersji z boczkiem. Najbardziej wyrazisty smak uzyskamy dopiero na drugi dzień.

Składniki:

  • 400 gram makaronu farfalle;
  • 2 cebule;
  • 100-150 gram wędzonego gotowanego boczku;
  • 4 całe surowe jaja;
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub mieszanki twardych serów);
  • 2-3 pomidory;
  • 4 łyżki oleju;
  • 200 ml śmietanki;
  • sól, pieprz do smaku.



Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia ją w piórka, wrzucamy ją do garnka razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem – dodajemy olej i smażymy do miękkości. Wstawiamy wodę na makaron i solimy – gotujemy al dente wg. instrukcji podanej na opakowaniu.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i wlewamy do nich śmietankę – mieszamy.

1

2

Makaron odcedzamy – wlewamy do niego jajka ze śmietanką i boczek z cebulką, poprawiamy i mieszamy na małym ogniu aż masa jajeczna się zetnie. Na koniec dodajemy pomidorki pokrojone w mniejsze kawałki i posypujemy serem.

Smacznego!

3

Tagi: , , ,

2 komentarze to Farfalle w sosie carbonara

  1. Ola napisał(a):

    Smakowity przepis, bardzo lubię makaron w każdej postaci i chętnie wypróbuje nowe smaki. Dzięki za przepis, może na stałe zagości w moim domu.;)

  2. herbalife napisał(a):

    Pysznie wygląda, kradnę przepis na jutro – dziękuje 😉

Odpowiedz na „OlaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *