Naleśniki ze szpinakiem

Same naleśniki są średnie, dużo lepsze i najczęściej konsumowane są dżemem czy białym serem. Ja od jakiegoś czasu robię je… ze szpinakiem! Zdrowo, a jednocześnie smacznie, choć dla niektórych może to wyglądać jak zawinięte w ciasto wodorosty.





Najpierw musimy zrobić ciasto naleśnikowe.

Potrzebne składniki to:

  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • mleko
  • woda mineralna gazowana
  • sól
  • margaryna

Farszem do naleśników będzie szpinak. Ponieważ mamy zimę i świeżego raczej się nie dostanie użyjemy kupny szpinak mrożony.

Składniki potrzebne do farszu:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Ewentualnie:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone starte pomidory

Naleśniki ze szpinakiem - składniki

Ciasto naleśnikowe to są wszystkie produkty (oprócz szpinaku) razem wymieszane w dużej misce. Najpierw wsypujemy mąkę, następnie wbijamy jajko i dolewamy około ¾ szklanki zimnego mleka i około ½ szklanki wody mineralnej. Dosalamy do smaku i mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być rzadka – jak bardzo rzadka śmietana. Jeżeli uznamy że za bardzo nam się ciągnie – dolewamy jeszcze trochę mleka i wody mineralnej.

Naleśniki ze szpinakiem - ciasto

Ja smażę naleśniki na odrobinie margaryny. W trakcie smażenia, tak co dwa naleśniki natłuszczam ją margaryną ponownie. Smażę je na lekkiej, cienkiej patelni.

Do naleśników powinno używać się specjalnie do tego przeznaczonej, płaskiej patelni, ale jeżeli jej nie posiadasz, możesz spokojnie użyć takiej jak moja. Jedyny mankament jest taki, że wychodzą raczej mniejsze naleśniki, co nie przeszkadza jednak rodzinie w ich wcinaniu.

Ciasto naleśnikowe - smażenie

Ciasto naleśnikowe

W trakcie smażenia podrzucamy je na patelni do góry by podsmażyć je od drugiej strony.

Z podanych składników wychodzi mniej więcej 12 – średniej wielkości naleśników.

Naleśniki

Teraz zabieramy się za farsz. Jak już wcześniej wspomniałam – użyjemy szpinaku mrożonego. Na opakowaniu znajduje się oczywiście instrukcja przygotowania.

Nie rozmrażamy go – łamiemy go na dwie, lub więcej części, następnie otwieramy opakowanie i wrzucamy taki zamrożony „na kość” do garnka i podgrzewamy aż do całkowitego rozmrożenia na średnim ogniu w trakcie mieszając.

Szpinak

Następnie przekładamy go na patelnię i na łyżce masła go podsmażamy dodając przyprawy.

Przyprawy

Ja oprócz szczypty soli i pieprzu dodaję jeszcze około dwóch ząbków przeciśniętego czosnku i około dwóch łyżeczek startych, suszonych pomidorów, gdyż znakomicie wzbogacają smak tego farszu. Uważajcie jednak by nie przesadzić i nie zrobić go zbyt pikantnego.

Szpinak - farsz

Wszystko razem mieszam i jeszcze chwilkę podsmażam – zależy mi na tym aby odparowało jak najwięcej wody.

I tak przygotowany farsz rozsmarowuję kolejno na naleśnikach które zawijam w tzw.”rurki”.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem na talerzu

Farszu powinno wystarczyć na wszystkie naleśniki, jeżeli jednak ci zabrakło, lub któreś z twoich domowników nie przepada zbytnio za szpinakiem, możesz go zastąpić np. dżemem i dzięki temu mamy naleśnikowe wydanie na słodko 🙂

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *