Sałatka z mozzarellą

Klasyczna wersja tej sałatki pochodzi z Włoch i jest nazywana Caprese. Jest to połączenie sera Mozzarella z pomidorami – pokrojenie w plasterki i ułożenie na przemian ze sobą – przyprawione solą i pieprzem i udekorowane świeżymi liskami bazylii – wersja podstawowa, bo jak przy niemalże każdej potrawie występuje wiele urozmaiceń.

Ja dzisiaj również ją urozmaicę, a użyję do tego składników dostępnych w każdym warzywniaku – będzie pysznie 🙂

Potrzebujemy:

  • ser Mozzarella
  • sałatę lodową
  • ogórek szklarniowy
  • cebulę
  • pęczek rzodkiewek
  • dwa pomidory
  • oliwę z oliwek
  • pieprz, sól i mieszankę przypraw do sałatek (albo skomponuj ze swoich przypraw swój smak)



Specjalnie tutaj nie wyodrębniłam konkretnych przypraw, gdyż chcę was zarazić pewną przypadłością jaką nabyłam po którymś z kolei zagranicznym wyjeździe. Już po drugich wakacjach skończyłam z przywożeniem niepotrzebnych szpargałów – mówię tutaj o pamiątkach typu wazonik, kuferek, figurka itp.

Pewnie często macie również dylemat co przywieść z takich wakacji bliskim – poza alkoholem, który zawsze jest mile widziany 😉 Zacznijcie kolekcjonować przyprawy!!!  Nie tylko się przydadzą, ale również bliscy będą mile zaciekawieni nową „zdobyczą”. I tak właśnie z Rodos przywiozłam sobie mieszankę przypraw do sałatek, która teraz sprawia, że podczas jej jedzenia czuję się jakbym znowu tam była…

Sałatka z mozarellą - składniki

Widoczne składniki podzieliłam na pół, ponieważ świeża najlepiej smakuje. Pół jednego dnia, drugie na następny, albo jeszcze następny jeżeli warzywa nie zwiędną 🙂

1. Szatkujemy bądź też rwiemy sałatę na średnie – nie za małe ani nie za duże kawałki odkrawając i wyrzucając głąba.

Siekamy sałatę

2. Pomidory myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na 8-emki bądź też drobniej i na pół.

Pomidory

3. Obieramy ogórka ze skóry, przekrawamy na 4 i  szatkujemy – nie za cienko.

Ogórki

4. Rzodkiewkę myjemy i ćwiartujemy na 6-stki.

Rzodkiewka

5. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy na cienkie talarki.

Cebula

6. Ser kroimy w kostkę.

Ser Mozzarella

Wszystkie pokrojone produkty wrzucamy do jednej miski – przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy (ja dość obficie) przyprawą do sałatek. Na koniec 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sałatka gotowa.

Sałatka z mozzarellą

Zawsze pamiętaj, że dobre danie nie wyjdzie ze złych składników – sałatka prościusieńka – w zasadzie żadna filozofia poza dobraniem odpowiedniej kompozycji warzyw i przypraw – ale możesz ją za przeproszeniem spaprać jeżeli choć jedno z warzyw będzie zwiędłe, sparciałe czy niedojrzałe.

Pomysł na zaserwowanie – np. z ciekawym pieczywem – polecam paluchy serowe 🙂

Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *