Drożdżowe rogaliki z Nutellą

Piekąc drożdżowe rogaliki, zastosowałam dwa nadzienia – jedno budyniowe, drugie z Nutelli, a do części wsadziłam jednocześnie jedno i drugie. Jeżeli chodzi o smaki mojej córeczki, to Nutella wygrywa zdecydowanie.



Rogaliki bardzo przypominają popularne 7Days. Są świetną przekąską, nawet na drugi dzień. Z podanej ilości składników wyszło 48 rogalików. Jeśli dla Ciebie to za dużo, zrób z połowy.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag świeżych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka – jedno całe do ciasta, z drugiego żółtko do posmarowania z wierzchu rogalików
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • Nutella
  • budyń, np. waniliowy i około 220 ml mleka

Dużo wcześniej wyjmij margarynę, aby była bardzo bardzo miękka, ale nie płynna. Drożdże wkrusz do mleka, dodaj cukier i starannie wymieszaj aż do rozpuszczenia się w mleku składników.

Następnie wsyp do miski całą mąkę, dodaj szczyptę soli, jedno całe jajko oraz wlej wcześniej przygotowane mleko z drożdżami – wymieszaj i dodaj miękką margarynę.

Wyrób masę na gładkie ciasto – około 2 minuty, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Wstaw je do lodówki pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie powinno ci już trochę wyrosnąć i stać się nieco sztywniejsze.

W tym czasie możesz sobie przygotować budyń (obojętne jaki smak), jeżeli chcesz w ogóle go używać. Ja użyłam tylko część tego, co było dostępne w opakowaniu.

wyrabiamy-ciasto

Po wspomnianej wcześniej godzinie, podziel ciasto na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkowuj na okrąg o grubości około 3-4 mm, który podziel nożem na 12 trójkątów.

Formujemy trójkąty na rogaliki

Na każdy w najszerszej część nakładaj wybrane przez siebie nadzienie i zawijaj do środka, umieszczając końcówkę pod spodem rogalika, by nie odwinął się podczas pieczenia.

Nakładamy nadzienie na rogaliki

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200’ C, aż do momentu, kiedy się ładnie zrumienią (około 15 minut).

Wkładamy rogaliki do piekarnika

Uwaga:

Każdą blachę wsadzałam do piekarnika z osobna, a w momencie lepienia rogalików, pozostała część ciasta czekała na mnie nadal w lodówce.

Roztrzepane żółtko do posmarowania można zastąpić mlekiem.

Jeżeli po upieczeniu są dla ciebie mało atrakcyjne wizualnie, możesz je dodatkowo polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Drożdżowe rogaliki z Nutellą

Drożdżowe rogaliki z Nutellą

Tagi: , nutella,

1 odpowiedź to Drożdżowe rogaliki z Nutellą

  1. wedelka napisał(a):

    Świetne 🙂 Chętnie przygarnęłabym kilka sztuk 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *