Faszerowane pieczarki spełniają rolę przystawki lub dodatku do jakiegoś dania. Bardzo efektownie prezentują się na chociażby na imprezie imieninowej – polecam zaserwować, jeżeli zdarza wam się taką imprezę wyprawiać w domu.
Potrzebne składniki to:
- duże pieczarki (6-7 ja użyłam)
- 1 jajko
- żółty ser w plastrach (ja użyłam 3 plastrów)
- natka pietruszki (ja zużyłam ½)
- czosnek (2 ząbki)
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ cytryny (sok do skropienia)
- margaryna (do wysmarowania naczynia)
- pieprz, sól, słodka papryka w proszku (do smaku)
Pieczarki opłukujemy i obieramy. Wykrawamy nóżki i drobno w kosteczkę je szatkujemy.
Szatkujemy nać.
Obieramy i przeciskamy przez maszynkę 2 ząbki czosnku.
Roztrzepujemy jajko.
Do miseczki z jajkiem wrzucamy poszatkowane nóżki, nać i czosnek oraz 2 łyżki bułki tartej. Solimy i pieprzymy dla smaku – razem mieszamy. Sokiem z cytryny skrapiamy kapelusze pieczarek, a następnie układamy w nich farsz (do 7 pieczarki mi nie wystarczyło dlatego z 7 zrobiło się 6 🙂 ).
Przykrywamy kawałkami żółtego sera i dla kolorytu posypujemy odrobinką słodkiej papryki.
Żaroodporne naczynie smarujemy na spodzie margaryną i układamy pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wyciągamy po około 25-30 min.
Efekt końcowy:
Istnieje jeszcze wiele winnych szkół jak przyrządzić faszerowane pieczarki – tak jest zresztą z niemalże każdą potrawą. Pieczarek mogliśmy np. nie obierać, tylko piec w skórce i nie w naczyniu żaroodpornym, tylko na gołej blasze. Cóż – mam nadzieję że te wam smakowały tak jak mnie – następnym razem może wypróbujemy inny przepis 🙂
Tagi: faszerowane pieczarki, pieczarki
Ostatnie komentarze