Sałatka Gyros

Sam gyros to po prostu mięso opiekane na wielkim rożnie w pozycji pionowej. Potrawa o tej nazwie pochodzi z kuchni greckiej. W Polsce i nie tylko została ona dostosowana do warunków domowych i skończyła jako mięso smażone na patelni po wcześniejszym przyprawieniu odpowiednimi przyprawami, bądź też opiekana w piekarniku. Dzisiaj przygotuję sałatkę gyros z produktów, które znalazłam w swojej lodówce.




Składniki:

  • 2-3 filety z kurczaka (piersi)
  • kapusta pekińska (wystarczy mała główka byle by miała jak najwięcej zielonych listków)
  • 4-5 pomidorów (średnich)
  • 1 ogórek szklarniowy (można go również zastąpić paroma ogórkami kiszonymi)
  • 1-1,5 czerwonej cebulki (może być zwykłą biała ale efektowniej prezentuje się kolorowa)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu
  • przyprawa kebab-gyros (lub sam gros)
  • mieszanka przypraw do sałatek bądź też sama ją skomponuj z tych przypraw które masz
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Szatkujemy bądź też rwiemy kapustę na średnie kawałki (po wcześniejszym umyciu). Obieramy ogórka i kroimy go na 4 wzdłuż, a następnie na cienkie plastry. Obieramy cebulkę, przekrawamy na pół i kroimy w talarki – nie za grube. Myjemy pomidory, wykrawamy zielone i ponieważ mam średnie, to kroję je na 8-emki.

W zasadzie to nie jest pisana zasada, że powinno się wszystkie składniki po pokrojeniu układać warstwowo – my jednak przygotujemy sałatkę w artystycznym nieładzie, co nadal według mnie i tak nawet samym wyglądem pobudza zmysły, a w smaku się nie zmienia.

Czyli wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu i miksem przypraw do sałatek – możesz tak jak ja dodać szczyptę oregano, majeranku, ziół prowansalskich i co tam jeszcze masz pod ręką.

Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ostro posypujemy przyprawą kebab – gyros i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu pamiętaj, aby wrzucić do sałatki samo mięso – bez oleju.

Sos jakim doprawimy naszą sałatkę to sos czosnkowy z około 2 łyżek śmietany połączonych z około 2 łyżkami majonezu i 3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez maszynkę). Tą wymieszaną masą polewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki, by wszystkie składniki się razem „przegryzły”.

Przed podaniem przekładamy do „ładniejszej” miski i podajemy np. z bagietką. A to co zostało pakujemy mężowi do pojemnika na drugi dzień do pracy 😉

Tagi: ,

2 komentarze to Sałatka Gyros

  1. Sandra napisał(a):

    Bardzo ciekawa wersja, ale ja za bardzo nie przepadam za czosnkiem. Gdyby go nie było, bym mogła się w niej zakochać 😉 A tak tylko 5+ 🙂

    Odpowiedz
  2. Sałata napisał(a):

    Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *