Dla amatorów papryki świetny smakołyk z atrakcyjnym wsadem 🙂 Coś w stylu ładnie wygląda, dobrze smakuje.
Składniki:
- 4 świeże papryki
- 25 dkg mięsa mielonego
- 2 torebki ryżu
- duży jogurt naturalny
- magii w płynie (parę kropli)
- ogórek kiszony (ze dwa wystarczą)
- pomidor (albo świeży albo suszony w zalewie)
- cebulka (1 średnia lub dwie malutkie)
Przyprawy: tymianek, oregano, papryka słodka, sól.
Paprykę należy umyć, przekroić wzdłuż i wyciąć gniazdo nasienne oraz białe włókna. Następnie zanurz je na 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie – jest to bardzo ważne!
Reklama
Ryż ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno poszatkuj w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju aż się zeszkli. Następnie dołóż do niej mięso mielone i przyprawy – płaską łyżką tymianku, płaską łyżeczką pieprzu ziołowego i słodkiej papryki (dodaj mniej jeżeli nie lubisz, gdyż danie jest bardzo pikantne). Delikatnie posól.
Ryż po ugotowaniu przesyp do miski i skrop odrobiną maggi – wymieszaj. Opcjonalnie skrój 2 ogóreczki kiszone w kosteczkę. Możesz również dla pikanterii smakowej dołożyć po jednym małym kawałeczku suszonego pomidora w zalewie lub świeżego. Ryż wymieszaj z mięsem i ogórkiem.
Nafaszeruj całością papryczki i na wierzch połóż po kawałeczku pomidorka. Wstaw (na delikatnie wysmarowanej blasze) do piekarnika rozgrzanego do 190’C. Zapiekaj. Pod koniec polej każdą dużą łyżką śmietany wymieszanej z łyżką bazylii. Jeszcze chwilkę przytrzymaj w piekarniku.
Czas trzymania papryczek w piekarniku nie musi być długi, ważne, by były tylko gorące, ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej tak przygotowane, że można by je było od razu jeść.
Mam nadzieję, że będzie wam smakować.
Tagi: farsz, jogurt naturalny, papryka, ryż
Ostatnie komentarze