Niby banalne – zwłaszcza że w zanadrzu zawsze znajdzie się jakaś kostka rosołowa 😉 Ale tym razem nie – dzisiaj ugotujemy prawdziwy rosół, nie wspomagając się „mięsem” w kostce
Zatem, jak zwykle najważniejsze – dobrze dobrane składniki.
Pamiętajcie, że sposobów i przepisów na dobry rosół jest bardzo wiele. To co dzisiaj ugotuję potraktujcie po prostu jak swego rodzaju wskazówkę – jak ugotować smaczny rosół.
Przykładowe składniki:
- noga z kury
- skrzydełko z kaczki
- skrzydełko z kurczaka
- klepka wołowa
- pęczek ładnej włoszczyzny lub same ją skomponujcie: np. 1 duża pietruszka, seler, 3-4 marchewki, 1 pora, cebula. Jeżeli macie to wykorzystajcie jeszcze np. liście kapusty.
- natka pietruszki
Przyprawy:
- sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Podajemy z:
- oczywiście makaronem – nitkami!
Mięso na rosół starannie myjemy i wkładamy je dużego garnka z zimną wodą – gotujemy na małym ogniu około 30 min. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa (jeżeli korzeń pietruszki i seler jest duży to przekrawamy go na mniejsze części).
Po około 30 minutach ściągamy szum, który wytworzył się w trakcie gotowania – grubsze możemy łyżką, resztę papierowym ręcznikiem (delikatnie przykładając).
Solimy do smaku, delikatnie pieprzymy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, całą włoszczyzną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Masz wywar ma przez ten czas po prostu „pyrkolić”. Nie zapomnijcie o cebulce, którą zanim wrzucicie do garnka, należy opalić na najmniejszym palniku.
Rosół z reguły wstawia się w niedzielę rano, więc domyślam się, że nie będzie to dla Was żadnym dyskomfortem. Musi sobie tak „pyrkolić” przez jakieś 1,5 godziny – może krócej, ale pamiętaj, aby warzywa były miękkie . W tym czasie możemy przygotować drugie danie, no i oczywiście ugotować nitki.
Kiedy uznasz, że na rosół już czas, wyjmij z niego wszystko to co potrzebne, a to co niepotrzebne wyrzuć Rozumie się, że mięsko jak ostygnie, obierzemy i wsadzimy do talerza. Z porem i cebulą już nic nie da się zrobić, więc do kosza, a jak nie masz w planach sałatki jarzynowej, to pietruszki i selera w zasadzie też możesz się pozbyć.
Na koniec przecedź rosół przez sito do innego garnka, by pozbyć się ziela angielskiego, liścia laurowego i pozostałego szumu.
Podawaj gooorący z makaronem i poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego
Nemi: A najfajniejsze w nich jest to, że każdy może dostać swoją ulubioną w...
Beata: Dziękuję, wzajemnie wszystkiego co najlepsZe!...
Nemi: Skuszę się i przygotuję domową wersję;) Wesołych Świąt!...
Klara: Bardzo dobry przepis, wypróbowany na rodzince ;)...
Beata: Kiedyś wyszła mi pieczona ryba w papce, więc do przepisu podeszłam jak...