Rosół

Rosół

Niby banalne – zwłaszcza że w zanadrzu zawsze znajdzie się jakaś kostka rosołowa 😉 Ale tym razem nie – dzisiaj ugotujemy prawdziwy rosół, nie wspomagając się „mięsem” w kostce :)




Zatem, jak zwykle najważniejsze – dobrze dobrane składniki.

Pamiętajcie, że sposobów i przepisów na dobry rosół jest bardzo wiele. To co dzisiaj ugotuję potraktujcie po prostu jak swego rodzaju wskazówkę –  jak ugotować smaczny rosół.

Przykładowe składniki:

  • noga z kury
  • skrzydełko z kaczki
  • skrzydełko z kurczaka
  • klepka wołowa
  • pęczek ładnej włoszczyzny lub same ją skomponujcie: np. 1 duża pietruszka, seler, 3-4 marchewki, 1 pora, cebula. Jeżeli macie to wykorzystajcie jeszcze np. liście kapusty.
  • natka pietruszki

Przyprawy:

  • sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

Podajemy z:

  • oczywiście makaronem – nitkami!

Składniki na rosół

Mięso na rosół starannie myjemy i wkładamy je dużego garnka z zimną wodą – gotujemy na małym ogniu około 30 min. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa (jeżeli korzeń pietruszki i seler jest duży to przekrawamy go na mniejsze części).

gotujemy_rosol

Po około 30 minutach ściągamy szum, który wytworzył się w trakcie gotowania – grubsze możemy łyżką, resztę papierowym ręcznikiem (delikatnie przykładając).

sciagamy_szum

Solimy do smaku, delikatnie pieprzymy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, całą włoszczyzną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Masz wywar ma przez ten czas po prostu „pyrkolić”. Nie zapomnijcie o cebulce, którą zanim wrzucicie do garnka, należy opalić na najmniejszym palniku.

rosol_01

Rosół z reguły wstawia się w niedzielę rano, więc domyślam się, że nie będzie to dla Was żadnym dyskomfortem. Musi sobie tak „pyrkolić”  przez jakieś 1,5 godziny – może krócej, ale pamiętaj, aby warzywa były miękkie . W tym czasie możemy przygotować drugie danie, no i oczywiście ugotować nitki.

rosol_02

Kiedy uznasz, że na rosół już czas, wyjmij z niego wszystko to co potrzebne, a to co niepotrzebne wyrzuć :) Rozumie się, że mięsko jak ostygnie, obierzemy i wsadzimy do talerza. Z porem i cebulą już nic nie da się zrobić, więc do kosza, a jak nie masz w planach sałatki jarzynowej, to pietruszki i selera w zasadzie też możesz się pozbyć.

Mięso z rosołu

Na koniec przecedź rosół przez sito do innego garnka, by pozbyć się ziela angielskiego, liścia laurowego i pozostałego szumu.

Podawaj gooorący z makaronem i poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Rosół

Rosół

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *