Pizzerki

Pizzerki

Często znajdujące wśród słodkich bułek pizzerki łatwo można wykonać domowym sumptem. Wtedy proporcje poszczególnych składników zależą tylko od nas. Używamy tu również sprawdzonych jakościowo przez nas produktów.



Z podanego zestawu składników wyjdzie nam 10 pizzerek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 25 gram świeżych drożdży;
  • ½ łyżeczki cukru;
  • 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody;
  • 3 łyżki oliwy;
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego (zmiksowane pomidory z puszki);
  • 1-3 ząbki czosnku (wedle upodobań).

Farsz:

Cebula, kilka pieczarek, kawałek boczku wędzonego, żółty ser do posypania – generalnie obojętnie, czyli to co lubicie.

Przyprawy:

Oregano, bazylia, przyprawa do pizzy (osobiście uwielbiam tą z Prymatu), sól, pieprz.

Zaczynamy od zaczynu czyli mieszamy w wodzie drożdże z łyżką mąki i cukrem. Czekamy aż wyrośnie.

W tym czasie miksujemy pomidory z puszki razem z oregano, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Cebulkę obieramy i szatkujemy w piórka, pieczarki obieramy i szatkujemy w plasterki. Jedno i drugie podsmażamy na odrobinie oliwy.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a boczek kroimy w plasterki.

pizzerki-01

Gdy zaczyn wyrośnie, łączymy go z całą pozostałą mąką i dwoma łyżkami oliwy i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto.

Po wyrobieniu dzielimy je na 10 kuleczek, z czego z każdej formujemy placuszek który rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 5 na każdej jak na foto).

pizzerki-02

Na koniec układamy nasze składniki na pizzerkach zaczynając od sosu pomidorowego poprzez boczek, pieczarki z cebulką i posypujemy serem i przyprawą do pizzy.

Pizzerki

Wstawiamy je na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200’C góra dół, przy czym po 10 minutach zmieniamy blachy (tą z góry na dół i na odwrót).

pizzerki-04

Pyszne na ciepło i na zimno, dobre są również na drugi dzień!

Pizzerki

Tagi: ,

2 komentarze to Pizzerki

  1. Nemi pisze:

    A najfajniejsze w nich jest to, że każdy może dostać swoją ulubioną wersję pizzy i nie trzeba iść na żadne smakowe kompromisy;)

  2. Agnieszka pisze:

    My też przygotowujemy pizzerki razem z dziećmi. To doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu i naukę gotowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *