Nie spodziewajcie się po moim cieście z rabarbarem jakiś cudów – jest bardzo proste w przygotowaniu, a i efekt końcowy jak najbardziej zwyczajny – aczkolwiek smaczny 🙂 Po prostu nie mam drygu do drożdżówek, dlatego spokojnie mogę to nazwać pseudo drożdżówką, a na dodatek w mojej wersji jest jeszcze bez kruszonki, której do tej pory nie nauczyłam się robić 🙂
Jak się nauczę, z pewnością się pochwalę :] Póki co smaczne, proste ciasto z produktów, które niedawno się pojawiły w warzywniaku, czyli rabarbaru i truskawek.
Składniki:
- 500-600 gram rabarbaru
- 200 gram truskawek
- 340 gram mąki pszennej
- 80 gram cukru kryształ
- cukier puder (do posypania)
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 20 gram drożdży
- 50 gram margaryny (plus odrobina do wysmarowania formy)
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
W małej misce rozkruszamy świeże drożdże. Następnie dosypujemy do nich łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ¼ szklanki ciepło-letniego mleka. Całość starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej kwaśną śmietanę. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jest ciepło – proponuję na parapecie przy oknie 🙂 )
Do innej, większej miski, wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier puder, dodajemy szczyptę soli i dwa jajka.
W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy urośnie zaczyn (powinien dość prędko), dokładamy go do tej większej miski i całość razem mieszamy. Następnie wykładamy na blat oprószony mąką i starannie wyrabiamy ciasto. Dolewamy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy. Kończymy kiedy poczujemy, że ciasto już nam się tak mocno nie klei – odchodzi od rąk i blatu. Odstawiamy na trochę do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy nasze ciasto rośnie, myjemy i odcinamy końcówki od rabarbaru, a następnie drobno go kroimy. Truskawki również myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na cztery. Blachę (dużą keksówkę) smarujemy margaryną i obsypujemy odrobiną bułki tartej (nie koniecznie).
Rabarbar pomieszany z truskawkami rzucamy na ułożone wcześniej w formie ciasto – delikatnie dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na około 40 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Świetne, słodko-kwaśne ciasto. Na tą porę idealne 🙂
Tagi: ciasto, rabarbar, truskawki
Ostatnie komentarze