Szybkie bułeczki bez drożdży

Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o… pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne były drożdże. Do dzisiejszych bułek nie trzeba ich stosować, wystarczą bardzo podstawowe składniki, które bez problemu można znaleźć w kuchennych szafkach – w ostateczności u sąsiada 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 40 gram masła
  • 2 jajka do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania z wierzchu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli



1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.

2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.

3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.

4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.

5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.

6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.

miseczki

wyrabiamy-ciasto

wyrabiamy-buleczki

domowe-buleczki

Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.

Szybkie Domowe Bułeczki

Szybkie Domowe Bułeczki

Tagi: ,

19 komentarzy to Szybkie bułeczki bez drożdży

  1. napiecyku napisał(a):

    Piekę podobne z maki razowej, Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

  2. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    wyglądają fantastycznie:) mniam mniam:)

  3. raptusek napisał(a):

    Super przepis na domowe bułeczki, jutro wypróbuję 🙂

  4. Sałata napisał(a):

    Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

  5. Krysia napisał(a):

    Przepyszne jeszcze cieplutkie! 🙂

  6. justyna85 napisał(a):

    Moje właśnie wyszły z piekarnika,w wersji z mąka pszenna razowa,rano zobaczę efekty:)

  7. justyna85 napisał(a):

    Wyszły pyszne,wilgotne i … nie doczekają rana:)

  8. Początkująca Pani Domu napisał(a):

    Bułeczki wyglądają wyśmienicie,ale w smaku brakuje mi odrobinę cukru…

  9. [email protected] napisał(a):

    Bułeczki są super właśnie je upiekłam ale dodałam trzy łyżeczki cukru i są super smaczne 🙂

  10. KArolka napisał(a):

    Przepis fantastyczny !!! Bułeczki wyszły mi cudownie 🙂

  11. didi napisał(a):

    Pomysł ciekawy ale wszystko zależy od kwesti smaku. Mnie nie smakowały choć wyglądają apetycznie, mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia i to mnie odrzuca. Szukałam alternatywy dla drożdży których zabrakło. Teraz wiem, że są niezastapione. Szkoda bo bułeczki robi się bardzo szybko…

  12. Paula napisał(a):

    Bardzo fajny przepis, tylko musiałam dać więcej maki 😉

  13. Wiola napisał(a):

    Zmodyfikowałam ten przepis .takie same proporcje tylko Maka orkiszowa
    masło kokosowe
    2 łyze cukru
    mleko kokosowa
    2jaka
    proszek do pieczenia celiko .wyszły pyszne dziękuję za przepis który poddał mi pomysł na buleczki dla mnie

  14. Marga napisał(a):

    Super prosty przepis 🙂 moje bułeczki właśnie sie pieką, efekty zobaczymy jak ostygną, ale juz śmiało moge polecić! 🙂

  15. Aga napisał(a):

    Dzięki za przepis. Właśnie moje bułeczki przebywają w piekarniku. Zamiast jajek dodałam banana (otwarłam lodówkę – a tu był szok, bo nie było w niej ani jednego jajka!). Po wierzchu posypałam siemię lniane, uwielbiam je na pieczywie. Smacznego wszystkim, którzy skorzystają z tego przepisu!!!

  16. AF napisał(a):

    Super przepis, dodałem jedną szklankę mąki 1850. Wyszły super.
    Dzięki!

  17. Colorful napisał(a):

    Czy mleko można zastąpić olejem?

  18. Ewela napisał(a):

    Wspaniałe pachnące pulchniutkie.. Dziękuję za przepis. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć.

    Odpowiedz
  19. #SELFIE💖 napisał(a):

    Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować. A czy proszek do pieczenia jest konieczny ??
    😉

    Odpowiedz

Odpowiedz na „SałataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *