Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o… pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne były drożdże. Do dzisiejszych bułek nie trzeba ich stosować, wystarczą bardzo podstawowe składniki, które bez problemu można znaleźć w kuchennych szafkach – w ostateczności u sąsiada 🙂
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 40 gram masła
- 2 jajka do ciasta
- 1 jajko do posmarowania z wierzchu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.
3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.
4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.
5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.
6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.
Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.
Piekę podobne z maki razowej, Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)
wyglądają fantastycznie:) mniam mniam:)
Super przepis na domowe bułeczki, jutro wypróbuję 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Przepyszne jeszcze cieplutkie! 🙂
Moje właśnie wyszły z piekarnika,w wersji z mąka pszenna razowa,rano zobaczę efekty:)
Wyszły pyszne,wilgotne i … nie doczekają rana:)
Bułeczki wyglądają wyśmienicie,ale w smaku brakuje mi odrobinę cukru…
Bułeczki są super właśnie je upiekłam ale dodałam trzy łyżeczki cukru i są super smaczne 🙂
Przepis fantastyczny !!! Bułeczki wyszły mi cudownie 🙂
Pomysł ciekawy ale wszystko zależy od kwesti smaku. Mnie nie smakowały choć wyglądają apetycznie, mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia i to mnie odrzuca. Szukałam alternatywy dla drożdży których zabrakło. Teraz wiem, że są niezastapione. Szkoda bo bułeczki robi się bardzo szybko…
Bardzo fajny przepis, tylko musiałam dać więcej maki 😉
Zmodyfikowałam ten przepis .takie same proporcje tylko Maka orkiszowa
masło kokosowe
2 łyze cukru
mleko kokosowa
2jaka
proszek do pieczenia celiko .wyszły pyszne dziękuję za przepis który poddał mi pomysł na buleczki dla mnie
Super prosty przepis 🙂 moje bułeczki właśnie sie pieką, efekty zobaczymy jak ostygną, ale juz śmiało moge polecić! 🙂
Dzięki za przepis. Właśnie moje bułeczki przebywają w piekarniku. Zamiast jajek dodałam banana (otwarłam lodówkę – a tu był szok, bo nie było w niej ani jednego jajka!). Po wierzchu posypałam siemię lniane, uwielbiam je na pieczywie. Smacznego wszystkim, którzy skorzystają z tego przepisu!!!
Super przepis, dodałem jedną szklankę mąki 1850. Wyszły super.
Dzięki!
Czy mleko można zastąpić olejem?
Wspaniałe pachnące pulchniutkie.. Dziękuję za przepis. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć.
Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę wypróbować. A czy proszek do pieczenia jest konieczny ??
😉