Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o… pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne były drożdże. Do dzisiejszych bułek nie trzeba ich stosować, wystarczą bardzo podstawowe składniki, które bez problemu można znaleźć w kuchennych szafkach – w ostateczności u sąsiada 🙂
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 40 gram masła
- 2 jajka do ciasta
- 1 jajko do posmarowania z wierzchu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.
3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.
4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.
5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.
6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.
Z podanej ilości składników otrzymamy 8 małych bułeczek.
Piekę podobne z maki razowej, Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)
wyglądają fantastycznie:) mniam mniam:)
Super przepis na domowe bułeczki, jutro wypróbuję 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Przepyszne jeszcze cieplutkie! 🙂
Moje właśnie wyszły z piekarnika,w wersji z mąka pszenna razowa,rano zobaczę efekty:)
Wyszły pyszne,wilgotne i … nie doczekają rana:)
Bułeczki wyglądają wyśmienicie,ale w smaku brakuje mi odrobinę cukru…
Bułeczki są super właśnie je upiekłam ale dodałam trzy łyżeczki cukru i są super smaczne 🙂
Przepis fantastyczny !!! Bułeczki wyszły mi cudownie 🙂
Pomysł ciekawy ale wszystko zależy od kwesti smaku. Mnie nie smakowały choć wyglądają apetycznie, mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia i to mnie odrzuca. Szukałam alternatywy dla drożdży których zabrakło. Teraz wiem, że są niezastapione. Szkoda bo bułeczki robi się bardzo szybko…
Bardzo fajny przepis, tylko musiałam dać więcej maki 😉
Zmodyfikowałam ten przepis .takie same proporcje tylko Maka orkiszowa
masło kokosowe
2 łyze cukru
mleko kokosowa
2jaka
proszek do pieczenia celiko .wyszły pyszne dziękuję za przepis który poddał mi pomysł na buleczki dla mnie
Super prosty przepis 🙂 moje bułeczki właśnie sie pieką, efekty zobaczymy jak ostygną, ale juz śmiało moge polecić! 🙂
Dzięki za przepis. Właśnie moje bułeczki przebywają w piekarniku. Zamiast jajek dodałam banana (otwarłam lodówkę – a tu był szok, bo nie było w niej ani jednego jajka!). Po wierzchu posypałam siemię lniane, uwielbiam je na pieczywie. Smacznego wszystkim, którzy skorzystają z tego przepisu!!!
Super przepis, dodałem jedną szklankę mąki 1850. Wyszły super.
Dzięki!
Czy mleko można zastąpić olejem?
Wspaniałe pachnące pulchniutkie.. Dziękuję za przepis. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć.