Po wczorajszym cieście z morelami, przychodzi pora na jego jogurtową odmianę. Ciężko powiedzieć które lepsze 🙂 Jogurtowe jest bardziej zbite, cięższe i bardzo dobre na następny dzień. Wszystko na podstawie receptury znalezionej na blogu sisters4cooking.blogspot.com.
Składniki:
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki drobnego cukru
- 2 jajka (duże)
- ½ szklanki oleju, np. rzepakowego
- 300 gram jogurtu naturalnego
- około 10 sztuk moreli
Przed rozpoczęciem pamiętaj, aby trochę wcześniej wyjąć składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp cukier i razem wymieszaj.
Kolej na pozostałe składniki – wbijamy jajka, wlewamy olej oraz jogurt i całość mieszamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników. Nie za długo – tylko do momentu, gdy powstanie ciasto o gładkiej konsystencji – użyłam miksera.
Gotowe przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm.
Na koniec, na wierzchu, układamy umyte, przekrojone na pół morele, które lekko dociskamy do ciasta (skórką do dołu).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 170-180’C i pieczemy około 50 minut – do godziny. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem.
Wspaniale wygląda ze słonecznymi morelami 🙂