Jogurtowe ciasto z morelami

Po wczorajszym cieście z morelami, przychodzi pora na jego jogurtową odmianę. Ciężko powiedzieć które lepsze 🙂 Jogurtowe jest bardziej zbite, cięższe i bardzo dobre na następny dzień. Wszystko na podstawie receptury znalezionej na blogu sisters4cooking.blogspot.com.

Składniki:

  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka (duże)
  • ½ szklanki oleju, np. rzepakowego
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • około 10 sztuk moreli

Przed rozpoczęciem pamiętaj, aby trochę wcześniej wyjąć składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp cukier i razem wymieszaj.

Kolej na pozostałe składniki – wbijamy jajka, wlewamy olej oraz jogurt i całość mieszamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników. Nie za długo – tylko do momentu, gdy powstanie ciasto o gładkiej konsystencji – użyłam miksera.

mieszamy-skladniki

Gotowe przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm.

Na koniec, na wierzchu, układamy umyte, przekrojone na pół morele, które lekko dociskamy do ciasta (skórką do dołu).

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 170-180’C i pieczemy około 50 minut – do godziny. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem.

ukladamy-morele

Ciasto Jogurtowe z morelami

Tagi: ,

One Reply to Jogurtowe ciasto z morelami

  1. gin pisze:

    Wspaniale wygląda ze słonecznymi morelami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *