Jak co roku, zimą rozpoczął się sezon na pomarańcze. Sklepy przed świętami zabijają się promocjami, a normą stała się cena niecałe 2 zł za kilogram. U mnie codziennością stały się świeżo wyciskane soki, ale wykorzystałam je również w słodkim przepisie.
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oliwy
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wyjdzie jedna lub dwie w zależności jakie są duże i soczyste)
- 100 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- ewentualnie trochę cukru pudru do posypania lub lukier do ozdobienia
Przygotowanie – nic prostszego. W jednej dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Następnie dołóż skórkę z pomarańczy, którą uprzednio dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
Jajko roztrzep w osobnym naczyniu i również dolej do reszty, podobnie jak i mleko, oliwę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko łyżką starannie ze sobą wymieszaj i powstałym ciastem napełnił papierowe foremki do pieczenia do 2/3 ich wysokości.
Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200’C i piecz przez jakieś 12-15 minut, aż ładnie wyrosną i ładnie się zarumienią.
Szybkie – proste – smaczne.
Ostatnie komentarze