Domowy chleb

Świeże, pachnące pieczywo prosto z pieca… piekarnika! To marzenie każdej rodzinki na niedzielne śniadanko. No, może z tym śniadankiem to trochę przesadziłam, bo musiałabym wstać wyjątkowo wcześnie rano, ale na sobotnią kolację… hmmm.

Koniec żartów – żyjemy w takiej epoce, że nawet w niedzielę nie ma problemu z dostaniem świeżego pieczywa, a pomysł z domowym chlebem ma nam po prostu urozmaicić szarą codzienność związaną z nadmuchanym chlebem przez wszelkiego rodzaju ulepszacze i spulchniacze. Pokażcie bliskim jak wygląda, jak pachnie, i ile waży prawdziwy chleb!



Prezentowany przepis nie jest czymś wykwintnym, niespotykanym, urozmaiconym, oryginalnym – jest bardzo prosty, bo piekę chleb po raz pierwszy.

A oto potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki grubej soli
  • 1 łyżka cukru

Krok pierwszy – to rozdrobnienie drożdży i rozpuszczenie ich w szklance letniego mleka.

Przelewamy uzyskany płyn do miseczki i dosypujemy 1 łyżkę cukru i razem mieszamy. Następnie wsypujemy garść mąki i energicznie mieszamy. Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce aby nam urosła  – jest zima, więc tradycyjnie stawiam przy kaloryferze.

Krok drugi – w międzyczasie przesiewamy pozostałą mąkę przez sitko i wsypujemy sól. Kiedy drożdże nam wyrosną wszystko razem mieszamy i dolewamy 4 łyżki oliwy i szklankę (około) letniej wody. Ja sobie wcześniej odlałam dwie bo jeżeli podczas wyrabiania ciasto jest za twarde, zmiękczymy je dolewając jeszcze trochę wody.

Krok trzeci – Wyrabiamy ciasto i formujemy placek na kształt bochenka chleba.

Krok czwarty – Pieczemy w temperaturze 200 stopni na gołej blasze, aż zacznie nam od niej odchodzić i ładnie się zarumieni.

Życzę powodzenia i smacznego 🙂

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *