Świeże, pachnące pieczywo prosto z pieca… piekarnika! To marzenie każdej rodzinki na niedzielne śniadanko. No, może z tym śniadankiem to trochę przesadziłam, bo musiałabym wstać wyjątkowo wcześnie rano, ale na sobotnią kolację… hmmm.
Koniec żartów – żyjemy w takiej epoce, że nawet w niedzielę nie ma problemu z dostaniem świeżego pieczywa, a pomysł z domowym chlebem ma nam po prostu urozmaicić szarą codzienność związaną z nadmuchanym chlebem przez wszelkiego rodzaju ulepszacze i spulchniacze. Pokażcie bliskim jak wygląda, jak pachnie, i ile waży prawdziwy chleb!
Prezentowany przepis nie jest czymś wykwintnym, niespotykanym, urozmaiconym, oryginalnym – jest bardzo prosty, bo piekę chleb po raz pierwszy.
A oto potrzebne składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżki grubej soli
- 1 łyżka cukru
Krok pierwszy – to rozdrobnienie drożdży i rozpuszczenie ich w szklance letniego mleka.
Przelewamy uzyskany płyn do miseczki i dosypujemy 1 łyżkę cukru i razem mieszamy. Następnie wsypujemy garść mąki i energicznie mieszamy. Powstałą masę odstawiamy w ciepłe miejsce aby nam urosła – jest zima, więc tradycyjnie stawiam przy kaloryferze.
Krok drugi – w międzyczasie przesiewamy pozostałą mąkę przez sitko i wsypujemy sól. Kiedy drożdże nam wyrosną wszystko razem mieszamy i dolewamy 4 łyżki oliwy i szklankę (około) letniej wody. Ja sobie wcześniej odlałam dwie bo jeżeli podczas wyrabiania ciasto jest za twarde, zmiękczymy je dolewając jeszcze trochę wody.
Krok trzeci – Wyrabiamy ciasto i formujemy placek na kształt bochenka chleba.
Krok czwarty – Pieczemy w temperaturze 200 stopni na gołej blasze, aż zacznie nam od niej odchodzić i ładnie się zarumieni.
Życzę powodzenia i smacznego 🙂
Tagi: chleb, domowy chleb
Ela: przydatne informacje, z pewnością mi się przydadzą :)...
Olka: Uwielbiam takie ciasta! :)...
Karol: Nie no, łosoś prezentuje się znakomicie :). Łososia jeszcze nie wędził...
Monia: Uwielbiam ciasta czekoladowe, a zwłaszcza te z dodatkiem kawy :) LOve ...
Colorful: Czy mleko można zastąpić olejem?...