Kopytka z serem

Kolejny pyszny obiadek na słodko to kopytka z białym serem, lub jak kto woli – kluski leniwe. Obiad z kategorii – lubią to dzieci – a i dorośli z chęcią przypomną sobie ten niepowtarzalny smak. Wykonanie klasyczne, jak standardowe kopytka, lecz dodajemy jeszcze biały ser. No to zaczynamy.





Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag białego sera (twaróg tłusty lub półtłusty)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • do polania np. śmietana, cukier, cynamon, roztopione masełko (niekoniecznie)

Zaczynamy od umycia ziemniaków i ugotowania ich w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie (można również je na początku obrać i ugotować). Kiedy już się ugotują, odcedzamy i czekamy aż przestygną, by móc je obrać i przecisnąć przez maszynkę do ziemniaków.

W trakcie, kiedy się gotują, rozdrabniamy widelcem na malutkie kawałeczki nasz ser.

Kolejny krok to połączenie ze sobą przeciśniętych ziemniaków, rozkruszonego sera, mąki pszennej i ziemniaczanej z jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto. Będzie one w dłoniach przyjemnie „pulchne” – gdyby ciutkę za bardzo się kleiło, podsypujemy mąką pszenna – gdyby się okazało, że jednak za bardzo się nie klei – podsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Odrywamy po kawałku i formujemy cienkie wałeczki, które następnie lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na zgrabne – nie za duże „kopytka” (tak około 2,5 cm szerokości i 3,5 cm długości – jak kto lubi).

Wrzucamy je do garnka z wrzącą, gotującą się, lekko osolona wodą. Kiedy zaczynają wypływać, czekamy około minuty i je wyciągamy. Gotujemy tak partię za partią (w tej samej wodzie). Mnie wyszło około 4 partii, po jakieś dwadzieścia parę, trzydzieści kopytek. W sumie cztery pełne duże talerze.

Na koniec przed podaniem zaproponuj domownikom rodzaj polewy – ja lubię z cynamonem i śmietaną z cukrem, mąż np. tylko z cynamonem. Wiem że są również amatorzy polanych masełkiem i posypanych cukrem. Absolutna dowolność 🙂 Smacznego.

Kopytka z cynamonem

Tagi: ,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Kopytka z serem

  1. Barbara pisze:

    Wypróbowałam i przyznaję że są pyszne! dzięki za pomysł!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *