Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Nie ukrywam, że strasznie kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to tego rodzaju wypieki w przeróżnych kształtach – dzwoneczki czy choinki pojawiają się na moim stole. Dzisiaj jednak nie będę używać foremek, nie będę ich również ozdabiać – szybciutko upiekę „gołą” wersję, by móc ją schrupać do szklanki ciepłego mleka przed snem.





Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (może być nie cała i tą resztkę zastąpić masłem)
  • 2 łyżki śmietany

Sypiemy mąkę, dodajemy cukier, wbijamy 1 całe jajo i 3 żółtka – zostawiamy z nich białko na później bo będziemy nim smarować wierzch naszych ciasteczek. Dosypujemy proszek do pieczenia, margarynę i śmietanę – wszystko w proporcjach wyżej wymienionych.

Wyrabiamy ze sobą wszystkie składniki, jeżeli ciasto się za bardzo klei to podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki, rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów i szklanką wykrawamy kółeczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź też posmarowanej margaryną (polecam papier). Smarujemy każde z osobna białkiem i kładziemy szczyptę cukru.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’ C i pieczemy do momentu, aż się zezłocą (i nie przypalą od spodu 🙂  )

Smacznego chrupania 🙂

Tagi:
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *