Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Jeżeli wasz mąż spodziewa się kolegów na oglądanie meczu, albo inne „nocne Polaków rozmowy”, polecam szybką i prościuteńką sałatkę śledziową 🙂




Składniki:

  • filety śledziowe
  • cebulka
  • ogórki
  • olej
  • przyprawy – pieprz, ziele angielskie (ilość zależy już od was)

Filety albo dzień wcześniej namoczcie w misce z zimną wodą, albo dokładnie je wypłuczcie pod bieżącą. W przeciwnym razie będą nie do zniesienia słone. Pokrójcie je w poprzek na kawałki o podobnej wielkości. Cebulkę pokrójcie w drobną kosteczkę i sparzcie wrzątkiem. Ogórki również należy pokroić w drobną kosteczkę. Układamy warstwowo, polewając olejem i wrzucając parę ziarenek ziela angielskiego oraz pieprz. Wstawcie do lodówki, by wszystkie składniki razem się „przegryzły”.

Podawajcie z… 😛

Tagi: sałatka śledziowa, śledzie
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

2 odpowiedzi to Śledzie w oleju

  1. moje ulubione danie:) ojejku wyglądają mega smakowicie:)

    Odpowiedz
  2. coline pisze:

    Śledzik w oleju to jest to 🙂 Zarówno rybka jak i olej rzepakowy mają dużo omega-3, dzięki czemu dobrze wpływają na zdrowie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *