Nawet sobie nie wyobrażacie jaką miałam ochotę na całą, prawdziwą rybkę… 😀 Taką ze skórką, ośćmi, ogonkiem i łebkiem 😛 , a nie zmrożonego na kość fileta. No i co – takie małe marzenia w mig się spełniają 😉
Oczywiście to wszystko żarty, ale fakt faktem, mamy majówkę, a zapach pieczonej rybki z grilla jest nie do opisania! Co prawda póki co chyba pod dachem albo w garażu, ale może pod koniec tygodnia pogoda nas zaskoczy… Dlatego dziś zadowolimy się rybką z piekarnika, ale też w folii, więc metoda pieczenia jest identyczna!
Składniki:
- 1 duży pstrąg lub dwa mniejsze (lub więcej – zależy dla ilu osób)
- natka pietruszki
- natka koperku
- kilka pomidorków koktajlowych (jako surówka, do ozdoby)
- ziemniaki (z którymi go podamy)
- masło (paseczek)
- cytryna
- przyprawa do ryb
Ponieważ pstrąg którego kupiłam jest patroszony, pozostaje nam tylko go dobrze umyć z zewnątrz i wewnątrz. Następnie przyprawiamy/obsypujemy go zarówno z zewnątrz jak i w środku przyprawą do ryb. Do środka wciskamy sok z połowy cytryny.
Szatkujemy natkę pietruszki i koperek. Wsadzamy do środka naszej rybki razem z paskiem masła.
Układamy go na folii aluminiowej (spożywczej) i zawijamy w tzw. cukierek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190’C na około 20-25 minut. Dobrze jest go ułożyć na kratce brzuszkiem do góry, aby rozpuszczające się masełko spływało do mięska, a nie na zewnątrz.
Po wyjęciu z piekarnika, natnij grzbiet w poprzek pod kątem (po ukosie) idąc od łba. W te miejsca powkładaj połówki plasterków cytryny.
Podaj z ziemniaczkami i pomidorkami. Mniam 🙂
Tagi: pstrąg, ryba
Ela: przydatne informacje, z pewnością mi się przydadzą :)...
Olka: Uwielbiam takie ciasta! :)...
Karol: Nie no, łosoś prezentuje się znakomicie :). Łososia jeszcze nie wędził...
Monia: Uwielbiam ciasta czekoladowe, a zwłaszcza te z dodatkiem kawy :) LOve ...
Colorful: Czy mleko można zastąpić olejem?...