Powoli rozpoczyna się sezon na nasze, krajowe warzywa. Jednym z nich jest właśnie kalafior. Pojawił się całkiem niedawno i jest jeszcze bardzo malutki – młodziutki 🙂 To on właśnie będzie głównym składnikiem naszej dzisiejszej, chrupiącej sałatki. Polecam wszystkim, którzy lubią wyrazisty smak.
Nie ukrywam, że osobiście preferuję go tylko w takiej – surowej postaci, gdyż gotowany smak kalafiora w ogóle mnie nie kręci…
Składniki:
- kalafior (mały)
- pęczek koperku
- rozdrobnione suszone pomidory (2 czubate łyżki)
- 2 ząbki czosnku
- majonez (1 łyżka)
- musztarda (1 łyżeczka)
- jogurt naturalny (2-3 łyżki)
Kalafiora ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach (po wcześniejszym opłukaniu i osuszeniu go). Ścieramy tylko kwiatostan. Przyprawiamy go suszonymi pomidorami, dodajemy posiekaną pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Całość „zwiąże” majonez, musztarda i jogurt naturalny podany w proporcjach powyżej (mniej więcej – sami ocenicie do wielkości swojego kalafiora 🙂 ).
Pyszna 🙂
Tagi: kalafior
Ela: przydatne informacje, z pewnością mi się przydadzą :)...
Olka: Uwielbiam takie ciasta! :)...
Karol: Nie no, łosoś prezentuje się znakomicie :). Łososia jeszcze nie wędził...
Monia: Uwielbiam ciasta czekoladowe, a zwłaszcza te z dodatkiem kawy :) LOve ...
Colorful: Czy mleko można zastąpić olejem?...