Drożdżówka

Drożdżówka

Ciasta drożdżowe to miłość mojego męża. Mimo kilku prób, zawsze coś wychodziło nie tak… Ale nie poddałam się i w końcu wyrosło 🙂 O dziwo, sama się zajadałam ze smakiem. Wykorzystałam mąkę firmy Lubella – luksusowa – idealna do ciast drożdżowych. Może to za jej mała zasługa?





Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 paczka tłuszczu (użyłam margaryny)
  • 5 dag drożdży (użyłam świeżych)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka (ciepłe lecz nie gorące)

Kruszonka (opcjonalnie):

  • Pół kostki masła, mąka, cukier

Dodatkowo:

  • trochę tłuszczu do wysmarowania formy i bułki tartej do podsypania.

Drożdże, jajka, cukier i mleko zmiksuj razem i odstaw do wyrośnięcia. W między czasie rozpuść w garnuszku tłuszcz i również odstaw na bok by przestygnął.

Kiedy „masa” wyrośnie, widocznie się „ruszy”, dosyp mąkę i roztopiony tłuszcz i wyrabiaj całość tak długo ręką, aż ciasto będzie się od niej odklejać. Odstaw – niech dalej sobie rośnie.

W tym czasie przygotuj sobie kruszonkę i wysmaruj formę tłuszczem i podsyp bułką tartą.

Następnie wyłóż na nią równomiernie ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza góra-dół.

Drożdżówka gotowa, ciężko się powstrzymać, aby nie zjeść jej ciepłej.

Tagi: ciasto drożdżowe, drożdżówka
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Drożdżówka

  1. madzia pisze:

    Drożdżówka z tego przepisu wyszła pyszna. polecam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *