Murzynek

Murzynek

Jest to chyba jedno z najprostszych ciast na świecie. W dodatku daje szereg możliwości do eksperymentowania z dodatkami, kremami. W zeszycie mojej mamusi jest przepis na krem do murzynka, ale póki co, odpuszczam sobie 🙂 Murzynek jest o tyle wdzięczny, że długo zachowuje swoją świeżość oraz zdatność do spożycia, zapraszam na czekoladowe małe Conieco!



Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i ½ szklanki cukru (biały)
  • 4 łyżki kakao (czubate)
  • ½ olejku do ciast (opcjonalnie)
  • 8-10 gram proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej (wrocławskiej)
  • 4 jajka
  • trochę tłuszczu i bułki tartej do formy
  • opcjonalnie: bakalie (nie miałam pod ręką, więc nie użyłam)

Murzynek - składniki

W garnku należy podgrzać margarynę z mlekiem i cukrem. Na koniec, jak wszystko się rozpuści, z kakao. Z powstałej masy odlewamy około pół szklanki do polania gotowego ciasta. Resztę studzimy w garnku w zimnej wodzie.

rozpuszczamy

polewa-na-murzynka

Osobno trzeba wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać ją do ostudzonej masy i wbić 4 całe jajka. Całość dokładnie wymieszać albo zmiksować na najniższych obrotach (dodając na koniec bakalie).

Wąską, podłużną formę, trzeba wysmarować odrobiną tłuszczu, podsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220’C i piec przez około 30-40 minut (sprawdzać patyczkiem).

Ostudzone, polać polewą odlaną na początku. Można posypać wiórkami, posypką, skórką pomarańczową, czy pozostawić „gołe”.

Wychodzi zawsze 🙂

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *