Skubaniec

Skubaniec

Tak się kończą wizyty w przedszkolu mojej córci – mam kolejny przepis na pyszne ciasto 🙂 Ten zawdzięczam pani, która wyczarowuje dla bąbelków coraz to nowe pyszności domowej roboty.

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 5 – 6 jajek (ja użyłam 5 dużych)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 3 łyżki cukru (dodane do ciasta)
  • 1,5 szklanki cukru (dodane do piany z białek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (tj.16 gram)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kg jabłek
  • odrobinka cynamonu

Zaczynamy od przesiania na blat mąki do której dodajemy kawałeczki margaryny, żółtka (białka wstawiamy na ten czas do lodówki), 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Najpierw całość siekamy nożem, a potem zagniatamy ciasto, które finalnie dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao i starannie wyrabiamy, by całe stało się ciemne.



Wstawiamy je do lodówki.

ciasto

W czasie gdy się chłodzi, przygotowujemy sobie jabłka. Myjemy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Po paru minutach zaczną puszczać sok, którego nadmiar należy odlać przed nałożeniem na ciasto.

Została nam jeszcze do przygotowania piana z białek. Zimne miksujemy/ubijamy na sztywną pianę, dosypując w trakcie 1,5 szklanki cukru. Czynność tą wykonujemy do momentu, aż piana będzie autentycznie sztywna (nie wypadnie nam z miski 🙂 ).

piana

Piekarnik rozgrzewamy do 180’C.

Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Kolejno skubiemy na drobne kawałeczki najpierw jedną kulkę jasnego ciasta, potem ciemne, potem nakładamy grubą warstwę owoców (którą posypujemy odrobinką cynamonu – ja starłam na świeżo trochę laski), na nią pianę z białek. Na koniec, również skubiąc, ostatnia jasną kulkę ciasta.

ciasto2

ciasto3

Pieczemy około 40-50  minut w trakcie sprawdzając patyczkiem.

Skubaniec

Uwaga:

Wykonałam to ciasto zgodnie z podaną mi w przedszkolu instrukcją obsługi 😉 Osobiście wolimy, jak ciasta nie są aż tak słodkie, dlatego następnym razem z pewnością zmniejszę ilość cukru nawet do 1 szklanki. Poza tym jestem pewna, że jabłka można zastąpić innymi owocami i wyjdzie równie pysznie.

Z pewnością wykorzystam przepis, aby na jego bazie zrobić kolejne!

Skubaniec

Tagi:
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

2 odpowiedzi to Skubaniec

  1. Kmietek pisze:

    Pamiętam że moja mama zawsze robiła w ten sposób szarlotkę 🙂

  2. Basia pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda i fajna nazwa 🙂

Odpowiedz na „KmietekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *