Bardzo dobre, ciemne ciasto wzbogacone przeze mnie sporą ilością orzechów włoskich. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 300 gram mąki pszennej;
- 150 gram cukru pudru;
- 150 gram orzechów włoskich;
- 150 gram margaryny;
- 150 ml mocno zaparzonej czarnej kawy;
- 4 jajka (najlepiej duże);
- 3 łyżki kakao;
- 1 cały mały proszek do pieczenia;
- polewa czekoladowa (może być gotowa, można przyrządzić ją samodzielnie – przepis znajdziecie np. tu – Murzynek).
Zaczynamy od przesiania ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Robimy kawę, którą po zaparzeniu odcedzamy uzyskując 150 ml cieczy potrzebnej do ciasta.
Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem pudrem, którego możesz według uznania użyć trochę mniej.
Do masy jajecznej dolewamy wystudzoną margarynę, dosypujemy sypkie produkty i wlewamy ostudzoną kawę – wszystko razem ze sobą miksujemy na niskich obrotach. Na końcu gdy wszystkie produkty się już ze sobą połączą, dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie. Tym razem już nie używając miksera tylko łyżki łączymy je ze ciastem.
Ta przygotowane ciasto wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 45 min pod koniec sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jak nie macie prostokątnej podłużnej formy, możecie użyć np. mniejszej kwadratowej o przybliżonych wymiarach 22 na 28 cm.
Smacznego!
Kawa i czekolada… masz mnie!
Dwie najbardziej ulubione rzeczy 😀
Jejku jak to pysznie wygląda 😀
Ten skład mnie powala, w zasadzie dla samej czekolady można piec :*
Uwielbiam ciasta czekoladowe, a zwłaszcza te z dodatkiem kawy 🙂 LOve loVE 🙂
Uwielbiam takie ciasta! 🙂
Wygląda przepysznie! Muszę spróbować zrobić coś podobnego w domu
Przepis wygląda na bardzo prosty, a wypiek na baardzo pyszny 🙂 Zobaczymy czy wyjdzie w weekend!
Takie proste ciasta są najlepsze! Mniam : )