Pasta rybna z wędzonej makreli

Pasta Rybna z wędzonej makreli

Miałam na tą pastę nieziemską ochotę i “chodziła” za mną od dawna. Zawsze, kiedy jednak o niej myślałam, stawały mi przed oczami ości, którymi trzeba się zająć i starannie je wydłubać. No cóż, w końcu się zebrałam i jest!




Składniki:

  • 2 wędzone makrele (nie za małe)
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 6 małych/średnich ogóreczków kiszonych (możesz je zastąpić konserwowymi)
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Najrozsądniej jest na początku wstawić jajka i ugotować je na twardo. A następnie – rybka 🙂

Niby nic trudnego, ale na samą myśl trafienia na chociażby małą ość podczas konsumpcji… Staram się dlatego (prawie pod lupą 😉 ) znaleźć wszystkie niepożądane elementy… Ogóreczka kroimy w bardzo drobną kosteczkę , tak samo cebulkę.

Ugotowane jajka mielimy razem z rybką w maszynce do mięsa. I to był moment kiedy odnalazłam/wyłapałam ostatnie 3 wcześniej przeoczone ości. Uff – na szczęście 🙂 Na koniec, by wyszła cała rybka, wsadziłam do maszynki kawałeczek chlebka.

Następnie (już nie mieląc) dokładamy pokrojonego ogóreczka i cebulkę. Solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość wiążemy majonezem i musztardą.

Cudowna pasta!!!

Tagi: , pasta rybna

3 komentarze to Pasta rybna z wędzonej makreli

  1. Monika pisze:

    Uwielbiam pastę. Niestety z powodu lenistwa, częściej kupuję gotową, niż robię sama…

  2. Kasia pisze:

    Ooo kuuurcze! Ale lubię! Gdzieś miałam przepis na pastę z ryby (tyl;ko to chyba nie była makrela…), muszę wyszperać z maila:) Oj, chyba zrobię. Smaka mi narobiłaś:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *