Nie powiem, ale trochę mi wstyd, że prezentuję wam tą sałatkę właśnie teraz, kiedy święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami. Tak – to sałatka pasująca nic jak nic do świąt Wielkiej Nocy – ale nic nie poradzę na to, że tak ją w domu lubimy, że robimy ją kilka – kilkanaście razy w ciągu roku!
Szybka, prosta i wyjątkowo smaczna – właśnie udało mi się załapać na jej końcówkę ze świeżutkim chlebkiem razowym – jak dla mnie duże mniam 😀
Na początek możecie ją przygotować z połowy podanych składników – jak polubcie, to następnym razem zrobicie więcej.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju roślinnym lub zalewie)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5-6 jajek
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 cebulka
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Tuńczyka również odcedzamy z zalewy (tutaj możesz tego za dokładnie nie robić – dobrze jak sałatka będzie trochę „wilgotniejsza”), ogóreczka i cebulkę kroimy w kosteczkę. Jak jajka ostygną, obieramy je i kroimy w kosteczkę lub tak jak ja, przeciskamy przez kratownicę.
Do jednej dużej miski wsypujemy wszystkie przygotowane składniki i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majonez i odstawiamy do lodówki by się „przegryzła”. Nie przesadźcie z ilością majonezu, bo jak wszystko będzie w nim „pływało”, nie będzie za smaczna.
Palce lizać!
Ja też lubię ta sałatkę i robię bez względu na porę roku 🙂
Dokładnie:]
Bardzo dobry przepis, wypróbowany na rodzince 😉