Robisz często kotlety, jednak masz dość rutyny? Z pewnością świetnie poradzicie sobie z roladkami, w których wykorzystuje dwa rodzaje mięsa. Po prostu mięso w mięsie, z dowolnie dobranym wsadem.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1-2 ogóreczki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- odrobina startego żółtego sera (około 5 dag)
- musztarda francuska
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól i pieprz – jakieś przyprawy do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- wykałaczki
1. Mięso mielone doprawiamy startą cebulą, przeciśniętym czosnkiem, łączymy z serem i jajkiem i doprawiamy według uznania – sól, pieprz, czy pieprz ziołowy – co lubicie – wszystkiego po szczypcie. Z wygody lubię też używać przyprawy do mięsa mielonego (gotowej). Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 15 minut do lodówki.
2. Filety myjemy i porcjujemy. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy odrobinką soli i pieprzu – papryką słodką, ostrą, może być ociupinka curry. Na nie nakładamy cienką warstwę musztardy francuskiej.
3. Na musztardę cienką warstwę mięsa mielonego i kawałek ogórka. Zwijamy w roladę, szczepiamy wykałaczkami i panierujemy w bułce tartej.
4. Kolejno obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i zapiekamy przez jakieś 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.
Smacznego.
Wygląda na taki prawdziwy obiad “jak u mamy” 🙂 bardzo smakowicie i apetycznie!!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy by mi nie przyszło do głowy takie połączenie 😛 Trzeba spróbować 🙂
Ja też nigdy nie łączyłem kurczaka z mielonym, ale dzięki pani Beacie się odważyłem i z czystym sumieniem polecam 😉
Roladki wyglądają smakowicie. Idealne na obiad w odwiedziny… teściowej.:)