Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

W tym roku całkiem spontanicznie postanowiłam upiec jakieś ciasto z morelami, a to tylko dlatego, że siostra ma w swoim ogrodzie jedną morelę, która obficie obrodziła w tym roku. Upiekłam dwa różne ciasta, a przepisy na oba pochodzą ze strony sisters4cooking.blogspot.com. Drugie, jogurtowe, pojawi się jutro na blogu.

Składniki:

  • 1 i ½ kubka mąki pszennej
  • ¾ kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ¼ kubka mleka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 180 g miękkiego masła
  • morele – około 14 małych sztuk
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania

Przesiewamy do miski przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy tą rozbełtaną masę do suchych składników, dokładamy kawałki masła i razem mieszamy mikserem na wysokich obrotach przez około 2 minuty.

Przelewamy ciasto do małej formy (20 x 30 cm było podane w oryginalnym przepisie, ja użyłam formy o wymiarach 28 na 24 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).

W cieście układamy umyte połówki moreli skórką do dołu, dociskając je nieco w głąb ciasta.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160’C nastawionym na grzanie góra dół. Po 20 minutach posypujemy je z wierzchu brązowym cukrem i pieczemy nadal jeszcze przez kolejne 20 minut w trakcie sprawdzając patyczkiem, czy jest już suche.

Tagi: morele
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Ciasto z morelami

  1. gin pisze:

    Mniam, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *