Kolejna odsłona bakłażana, również zapiekanego w piekarniku, lecz tym razem podany bardziej efektywnie, w łódeczkach. Podałam go rodzinie razem z ryżem i pomimo, że zawiera małe ilości ostrzejszych przypraw, takich jak chilli i czosnek, to moja niespełna trzyletnia córeczka zajadała się!
Potrzebne składniki to:
- 3 bakłażany
- ½ kg mięsa mielonego
- 3 pomidory
- kawałek twardszego, ostrzejszego sera do posypania
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 1 większa cebula
- ½ (nawet trochę mniej) papryczki chilli
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pierz, sól
- olej rzepakowy (do smażenia)
Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż, najpierw odcinając czubek. Wyrzucamy go, natomiast ze środka wycinamy miąższ. Zostawiamy go, gdyż użyjemy go do farszu.
Tak przygotowane łódeczki oprószamy solą i pozostawiamy na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie opłukujemy je z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wybrany miąższ kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z cebulą, papryczką chilli i czosnkiem (te kroimy bardzo drobniutko). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy (do zeszklenia) najpierw cebulkę razem z papryczką chilli i czosnkiem. Następnie wrzucamy mięso mielone i całość razem przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bakłażana i mieszając smażymy przez jakieś 5 – 7 minut.
Na końcu dodajemy pomidory i przyprawy, których ja nigdy nie żałuję. Całość razem smażymy, aż nadmiar wody odparuje nam z patelni, a całość wymiesza się z aromatem przypraw.
Piekarnik rozgrzewamy do 180’C. Łódeczki napełniamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po około 40 minutach posyp je startym żółtym serem i wsadź do piekarnika na kolejne jakieś 5 – 7 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Tagi: bakłażan, mięso mielone
Wypróbowałem ten przepis. Prosty, ale bardzo smaczny. Polecam:)