Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Kolejna odsłona bakłażana, również zapiekanego w piekarniku, lecz tym razem podany bardziej efektywnie, w łódeczkach. Podałam go rodzinie razem z ryżem i pomimo, że zawiera małe ilości ostrzejszych przypraw, takich jak chilli i czosnek, to moja niespełna trzyletnia córeczka zajadała się!

Potrzebne składniki to:

  • 3 bakłażany
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • kawałek twardszego, ostrzejszego sera do posypania
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 1 większa cebula
  • ½ (nawet trochę mniej) papryczki chilli
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, pierz, sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż, najpierw odcinając czubek. Wyrzucamy go, natomiast ze środka wycinamy miąższ. Zostawiamy go, gdyż użyjemy go do farszu.



 

Tak przygotowane łódeczki oprószamy solą i pozostawiamy na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie opłukujemy je z soli i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Wybrany miąższ kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z cebulą, papryczką chilli i czosnkiem (te kroimy bardzo drobniutko). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy (do zeszklenia) najpierw cebulkę razem z papryczką chilli i czosnkiem. Następnie wrzucamy mięso mielone i całość razem przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bakłażana i mieszając smażymy przez jakieś 5 – 7 minut.

Na końcu dodajemy pomidory i przyprawy, których ja nigdy nie żałuję. Całość razem smażymy, aż nadmiar wody odparuje nam z patelni, a całość wymiesza się z aromatem przypraw.

Piekarnik rozgrzewamy do 180’C. Łódeczki napełniamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po około 40 minutach posyp je startym żółtym serem i wsadź do piekarnika na kolejne jakieś 5 – 7 minut, aż ser ładnie się rozpuści.

Tagi: bakłażan,
fold-left fold-right
Betty
Szczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+

1 odpowiedź to Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  1. Marek pisze:

    Wypróbowałem ten przepis. Prosty, ale bardzo smaczny. Polecam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *