Ciasto zebra

Ciasto Zebra

Zebra to jedno z ulubionych ciast mojej córeczki podawanych w czasie przedszkolnych podwieczorków. To właśnie z racji Zuzi sięgnęłam po przedszkolny przepis, a ciasto w przygotowaniu okazało się bardzo proste.

Potrzebne składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki;
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao.

Krok 1. Zaczynamy od wbicia do miski wszystkich jajek (całe) i wsypujemy cały cukier. Miksujemy całość mikserem aż do połączenia się składników (wyjdzie puszysta masa) Uwaga: NA PARZE! Czyli stawiamy naszą miskę na garnku z gorąco wodą i w takiej pozycji miksujemy.



Jeżeli lubicie ciasta bardziej słodkie, możecie zwiększyć ilość cukru nawet do 1,5 szklanki (tak było w oryginalnym przepisie).

1

Krok 2. Ściągamy misę z garnka i wlewamy stopniowo olej dalej miksując na wolniejszych obrotach. To samo robimy z przegotowaną woda.

Krok 3. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia starając się dodawać ją powoli, po dwie, trzy łyżki i również miksujemy do dokładnego połączenia się.

2

Krok 4. Gotowe ciasto przelewamy do dwóch, najlepiej jednakowych mis, czyli dzielimy je na pół. Do jednej połówki dodajemy dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao i miksujemy.

3

Krok 5. Na koniec będziemy wylewać ciasto na okrągłą formę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia na spodzie, a ścianki natłuszczone i podsypane bułką tartą.

Od tego właśnie jak „wylewamy” nasze ciasto zależy efekt zebry. Otóż nalewamy je łyżką nakładając na przemian jasne i ciemne ciasto. Zaczynamy od jasnego: dwie łyżki nakładamy na środek tortownicy – najpierw jedną, potem drugą. Rozpłyną się jak placuszek. Na środek tego placuszka nakładamy kolejno 2 łyżki ciemnego, po czym też się rozpłynie na jasnym. Kolej na jasne, które nakładamy na środeczek wcześniej wylanego ciemnego itd.

4

Krok 6. Kiedy ciasto nam się już skończy, wstawiamy całą tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, przy czym zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Wyciągamy ciasto po około 75, nawet 80 minutach, kiedy nam ładnie wyrośnie, zarumieni się i oczywiście patyczek będzie suchy.

5

Ciasto Zebra

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *